Kızıltepe JİTEM davasında savcıdan 'dava düşsün' talebi

Kızıltepe JİTEM davasında savcıdan 'dava düşsün' talebi
Davanın 18’inci duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde JİTEM tarafından 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin kaçırılarak öldürülmesine ilişkin 9 sanığın yargılandığı davada cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını verdi. Mütalaada, bazı infazlar ile terör örgütü kurma, yönetme ve üyesi olma suçları yönünden davanın zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşürülmesi istendi.

Mardin’den 2015’te güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya taşınan davanın 17. duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. ,

Alican Uludağ’ın Cumhuriyet’te yer alan hbareine göre, sanıklar dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Albay Hasan Atilla Uğur, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ile köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ve İsmet Kandemir’in katılmadığı duruşmada taraf avukatları hazır bulundu.

Maktul yakınlarının avukatı Erdal Kuzu, daha önceki duruşmalarda mahkemeyi reddettiklerini anımsatarak, "Mahkemeye güvenmediğimizi defalarca dile getirdik. Dosya buraya 2015’te geldi. 4 yıldır burada yargılama faaliyeti yapmıyorsunuz" dedi. Maktullerin olay tarihinde askerler tarafından kaçırılıp öldürüldükten sonra su kuyularına atıldığını ifade eden Kuzu, bu durumu anlatırken "Devletin zulmü" dedi.

Beyanlarının ardından duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, 8 maktul yönünden sanıklar hakkında tasarlayarak adam öldürme suçundan açılan davanın 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşürülmesi talep edilirken, bazı sanıklar yönünden silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma suçlarından da zamanaşımı süresinin dolduğu kaydedildi. Hatipoğlu ve Uğur hakkında da terör örgütü kurma ve yönetme suçundan, sanıkların eylemleri gerçekleştirdiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraatı istenen mütalaada, zamanaşımı süresi dışında kalan 8 cinayet için ise yine dosya kapsamında suçun sabit olmaması nedeniyle beraat istendi. Duruşma 9 Eylül’e ertelendi.

Öne Çıkanlar