Köln Belediye Başkanı Cami açılışına katılmayacak

Köln Belediye Başkanı Cami açılışına katılmayacak
Reker 'Açılışa üç gün kala hala program akışı ve Köln Belediyesi'nin burada nasıl bir rolü olacağı tamamen belirsiz' dedi.

ARTI GERÇEK- Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker, Köln Merkez Camii'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak resmi açılışına katılmayacağını duyurdu.

Reker "Açılışa üç gün kala hala program akışı ve Köln Belediyesi'nin burada nasıl bir rolü olacağı tamamen belirsiz" dedi. Köln Büyükşehir Belediyesi'nden hiçbir temsilcinin de açılışta yer almayacağı açıklandı.


Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker

Reker'nın açıklaması şöyle:

Geçtigimiz haftalarda DİTİB'e, diyaloğa hazır olduğumun sinyallerini verdim ve sabırla verilecek bir yanıt bekledim. Çünkü sadece bir diyaloğa hazır olmak, karşı tarafı anlama ve karşı tarafı dinlemeye zemin hazırlar. Bu bağlamda Türkiye'nin dışındaki ve Avrupa'daki en büyük caminin yapımını üstlenen DİTİB'e büyük sorumluluk düşmektedir.

Aynı şekilde bu sorumluluk, Köln'de yaşayan müslümanların da büyükşehir belediye başkanı olan kişiye de düşmektedir. Bu yüzden, bu sorumluluğu hatırlatmak da benim görevimdir. Hem kişisel, hem de büyükşehir belediye başkanı olarak DİTİB'e her zaman kapım açıktı. Bunu son olarak tarihi belediye binasında 'Dinler Günü' etkinliğinde yaşadım.

Ancak maalesef kabul etmem gerekiyor ki, DİTİB bu sorumluluğunu yerine getirmiyor. Cami açılışının şimdi şehirde yaşayan toplumun temsilcilerine yapılmış davranışlar karşısında gerçekleşmesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Açılışa 3 gün kala törenin nasıl olacağı ve Köln belediyesinin buradaki yeri hala muğlak. Burada konu ben değilim,  Köln vatandaşlarının en yüksek mertebesindeki kuruma karşı saygı. Türkiye başkanının ziyaretinin getirdiği genel durum nedeniyle cami açılışına katılmama kararı almak zorunda kalacağımdan dolayı üzülüyorum. Köln Büyükşehir Belediyesi böylelikle temsil edilmemiş olacak.

Öne Çıkanlar