Kömür yardımı kesildi; depremzedeler soğukta yaşıyor

Kömür yardımı kesildi; depremzedeler soğukta yaşıyor
Van'da depremzede ailelerin kaldığı Kevenli TOKİ'lere aylardır kömür yardımı yapılmadı; çocuklar, yaşlılar, hastalar soğukta yaşıyor

HABER MERKEZİ - Van’da 2011 yılında yaşanan iki ayrı depremden sonra dar gelirli ailelere verilen Kevenli TOKİ'de yaşayan ve çoğunluğu dar gelirli yurttaşların oluşturduğu aileler, 2 aydır kömür yardımı alamadıkları için soğukta yaşıyor. Çocuklarıyla soğuğa karşı mücadele veren kadınlar, acil çözüm istedi.

Daha önceki yıllarda devlet tarafından 60 ton verilen kömür yardımı bu yıl düşürülünce özellikle 1+1 konutlarda kalanlar büyük bir mağduriyet yaşıyor. Çoğunluğunu çocuklarıyla ya da tek başına yaşayan kadınların oluşturduğu bu evlerde, kaloriferlerin yanmaması nedeniyle soğuk havayla baş başa kalıyorlar.

'2 AYDIR SOĞUKTA YAŞIYORUZ'

Yaşadıkları zor koşulları anlatan Gülten Koçak, defalarca Valiliğe ve İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuruda bulunduklarını belirtti. Buz gibi evlerde soğuktan birçok hastalığa kapıldıklarını ifade eden Koçak, "Bu evlerde kalanların çoğunluğu tek başına mücadele veren kadınlardır. Zaten bir oda ve salonda oluşan küçük evlerde yaşamaya çalışıyoruz. Yaşadığımız sorunlar bitmiyor. Aidatından tutun, elektrik ve su her şey borç olarak bize geri dönüyor. Eğer bunları ödeyecek paramız olsaydı biz de herkes gibi şehir merkezinde kiramızı öder, öyle yaşardık. Ama kimse içinde bulunduğumuz koşullara dönüp bakmıyor, her yerden borç çıkıyor. Tabi şu an en önemli sorunumuz ısınmak. Kömürümüz aylar öncesinden bitti ve yaklaşık 2 aydır dondurucu soğukta yaşıyoruz. Binadaki çoğu kadın, el işi yaparak çocuklarına bakmaya çalışıyor. Bu kadınlar hangi parayla gitsin kömür alsın? Herkes durumumuzu biliyor, kaloriferlerin yanması için kömür desteğinin tekrar yapılması gerekiyor" diye konuştu.

'ELEKTRİK FATURALARI 600 İLE 700 TL GELİYOR'

Kalorifer dairesinde yakılacak tek bir kömür parçasının dahi bulunmadığın söyleyen Koçak, bütün ailelerin küçük elektrik sobalarıyla ısınmaya çalıştığını belirtti. Koçak, elektrik sobası yaktıkları için elektrik faturalarının 600 ila 700 TL arasında geldiğini ve borçlarını ödeyemedikleri için elektriklerin de sık sık kesildiğini söyledi.

ÇOCUKLAR, YAŞLILAR, HASTALAR SOĞUKTA YAŞIYOR

Aynı binada oturan kadınlardan biri olan Hamayil Işık ise, soğuktan dolayı sürekli hastalandığını belirtti. Işık, "Yaşlı bir kadınım ve onlarca hastalığım var. Kalp, tansiyon, şeker hastalığım bulunuyor. Bazen yüzüm gözüm şişiyor, yerimden dahi kalkmakta zorlanıyorum. İnanın soğuktan dolayı battaniyenin altından çıkıp namazımı bile kılamıyorum. Kömür istediğimizde bize sürekli; 'Siz bize borçlusunuz, kömürünüz borcunuza gidiyor' denilip verilmiyor. Şimdi bu binada birkaç kişi dışında kimse kömür alamıyor. Aylar öncesinde bize kömür verildi ve 2 ay bile yakamadan kömür bitti. O günden bu yana kalorifer yanmıyor. Binada onlarca yaşlı, yatalak ve engelli insan var. Bu kadar kişi mağdur edilir mi? Bazı çocuklar zatürree hastalığına yakalandı ve aylardır iyileşemedi. Bu sorun sadece bize ait değil, nerdeyse bütün TOKİ’de doğru düzgün kaloriferi yanan kalmadı. Daha önümüzde 2 ay kış var ve bu şekilde yaşamamızı istiyorlar. Yetkililerden acil çözüm bekliyoruz, bu şekilde daha fazla yaşamayacağız" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

 

Öne Çıkanlar