'Korkudan işkence gördüklerini söyleyemiyorlar'

'Korkudan işkence gördüklerini söyleyemiyorlar'
Urfa’nın Halfeti ve Bozova ilçelerinde 54 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların işkence gördükleri avukat görüşünde ortaya çıktı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Urfa’nın Halfeti ilçesinde 18 Mayıs günü çıkan çatışmada 1 özel harekat komiser yardımcısı yaşamını yitirmiş, 2 polis de yaralanmıştı. Bu olayın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerinde evlere baskın düzenleyen polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı ifade ediliyor.  

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişinin gözaltında olduğu ve işkence yapıldığına dair somut emarelerin olduğunu sosyal medya hesabından açıkladı. Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, gözaltına alınan bazı kişilerin götürüldükleri Bozova Yaylak Jandarma Komutanlığı bahçesinde elleri arkadan kelepçeli şekilde yüzükoyun yere yatırıldığı fotoğrafı paylaştı.  

54 KİŞİ GÖZALTINDA

Artı Gerçek’e konuşan Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, gözaltına uygulanan kötü muameleden bir avukatın babasının gözaltına alınması ile haberdar olduklarını söyledi. Şu anda toplam 54 kişinin gözaltına olduğunu ifade eden Öncel,  işkence olayının ortaya çıkma sürecini şu şekilde anlattı: "İlk gün gözaltına alınanlar 24 saat geçmesine rağmen avukatlarla görüştürülmediler. Avukatların şikayeti üzerine baro olarak ilgili cumhuriyet savcısı ile görüşme sağladık. Bu girişimimiz üzerine görüşmenin üzerine avukatlar müvekkilleri ile görüşmeye başladı. Görüşme 27-28 saatte gerçekleşti. Ama görüşme notları korkunçtu. Avukat arkadaşların çoğu şüphelilere ciddi işkence emareleri bulunduğu yönünde net beyanda bulundurlar. ‘Neden tutanak altına almadınız’ şeklinde sorduğumuzda avukat arkadaşlar şüpheliler korku ve panik içerisinde olduklarını, bu yönde beyan vermek istemediklerini ifade ettiler."

TEM DAYATMADA BULUNDU, BARO CMK SİSTEMİNİ KAPATTI

Görüşmeye izin verilmesi ile sorun aşılmadı. TEM şubede, ‘tek şüpheliye tek avukat’ dayatması yapıldığını ifade eden Öncel, "Bir avukatın birden fazla şüpheli ile görüşme yönünde talep kabul edilmedi. Bu uygulamanın yasal dayanağı yok. Tamamen keyfi bir uygulama. Hatta bazı avukat arkadaşlarımız müvekkilleri ile görüşmek istediklerinde, TEM görevlileri de eşlik edeceklerini ifade etmişler. Avukat arkadaşların bunu kabul etmemeleri üzerine oradaki görevliler ‘O zaman görüşme yapamazsınız’ şeklinde beyanda bulunmuşlar. Bunu öğrenince bizde avukat sistemimizi kapatmak zorunda kaldık. CMK sisteminde avukat atamayı durdurduk. Daha sonra avukat hakları merkezimiz, insan hakları komisyonumuz bu yönde blokajla karşılan avukat arkadaşlara hukuki destekte bulunmaları için TEM şubeye gönderdik. Tutanak tutulmasına rağmen bundan vaz geçmeyince biz görüşme yapmayacağımızı söyledik. Bunun üzerine kendileri geri adım attılar. Avukat arkadaşlarımız bire bir şüpheliler ile görüşmeye başladı" diye anlattı.

İŞKENCE İZLERİ

Avukatların müvekkilleri ile bire bir yaptıkları görüşmede gözaltında olanların vücutlarında darp izi olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Öncel, şunları söyledi:  "Ancak her avukat arkadaşın anlattığı manzara korkunçtu. Kafa kırıklıkları, göz morlukları bilindik işkence emareleri…  Bozova’da çekilen görüntülerin basında yer almasının ardından Baro yönetim kurulu olarak bizzat TEM şubeye gittik. TEM Şube Müdürü ile görüştük. Bize her şeyin hukuk kuralları çerçevesinde olduğunu, savcılarla koordineli bir şekilde çalıştıklarını anlattı. Hukuksuz bir uygulama yapmadıklarını ifade etti.

"İŞKENCE GÖRENLER KORKUDAN TUTANAĞA İMZA ATAMIYOR"

Ancak gözaltında olanlar yara bere içindeydi. Biz şüphelilerden, işkence yapıldığı iddia edilen dört kişi ile görüştük. Her dördü de, maalesef yara bere izleri taşıyorlardı. İşkencece emareleri vardı. Gözaltına alındıkları sırada kaba dayak ve işkenceye maruz kaldıklarını ifade ettiler. Biz bunu tutanak haline getirme yönünde talebimiz maalesef kabul edilmedi. Şüpheliler içinde bulundukları korku durumundan dolayı tutanak altına imza atmayacaklarını beyan ettiler.  İşkence gördükleri yönünde kesinlikle tutanak altına imza atmayacaklarını söylediler.

"BARO SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK"

Bizde Cumhuriyet Başsavcılığından randevu talep ettik. Başsavcı Adliye dışında olduğundan telefonla görüştük. Durumun vahametini anlattım kendisine. Avukat arkadaşların karşılaştığı zorlukları, işkence iddialarının olduğunu, hukuk kuralları içerisinde soruşturmanın yürütülmesi gerektiğini ifade ettim. Kendileri de konu ile ilgileneceklerini ifade ettiler.  Biz ayrıca Urfa Barosu adına, bütün şüpheliler adına müracaata bulunacağız. Bu konuda hem araştırma yapılmasını isteyeceğiz hem de işkence yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar