Koruma Kurulu: Validebağ Korusu’nun millet bahçesi olmasında sakınca yok!

Koruma Kurulu: Validebağ Korusu’nun millet bahçesi olmasında sakınca yok!
Validebağ Korusu için gündeme gelen 'Millet Bahçesi' mahalle sakinlerinin, çevre gönüllülerinin ve hukukçuların tepkisini çekmişti.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - İstanbul Üsküdar’da bulunan 1. Derece sit alanı Validebağ Korusu için "millet projesi" kapsamında hazırlanan proje Koruma Kurulu’ndan geçti. 

Üsküdar’daki Validebağ Korusu, 354 bin metrekarelik alanıyla İstanbul’un son yeşil alanlarından biri. Son yıllarda Koru yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. 

Erken genel seçimden önce müjdesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ve seçimlerden sonra hemen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla uygulamaya sokulan "millet bahçesi" projesine Validebağ Korusu da dahil edilmişti. 

Validebağ Korusu için gündeme gelen 'Millet Bahçesi' mahalle sakinlerinin, çevre gönüllülerinin ve hukukçuların tepkisini çekmişti.

İKİ KORUMA KURULU DA ‘SAKINCA YOK’ DEDİ

Koru için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı "Validebağ Korusu Millet Bahçesi Projesi" hazırlayıp İstanbul 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na göndermişti. Koruma Kurulu da "Doğal sit alanları ve taşınmaz tabiat varlıklarının bulunduğu alanların arkeolojik, kentsel arkeolojik tarihi sit alanları ve tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile bunların koruma alanları ve etkileşim-geçiş sahasının bulunduğu alanlar ile çakıştığı yerlerde uygulanacak esaslara ilişkin protokol" gereği İstanbul 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan görüş istenmesi koşuluyla projenin Tabiat Varlıkları açısından sakıncası olmadığına karar verdi.

VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Görüşü istenen İstanbul 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da projeye onay verdi. Kurul kararında şu ifadeler yer buldu: "Validebağ Korusu için sunulan peyaj projesinin düzeltmelerle uygulamasında sakınca olmadığına, proje üzerinde onama dışı bırakılan alana ilişkin çevre düzenleme projesinin ariyeten hazırlanarak kurulumuza iletilmesine karar verildi." 

Projede yer alan bilgilere göre seyir terasları, çocuk oyun grubu, gözetleme kulesi, fitness aletleri, yürüyüş ve koşu yolları bulunacak, granit taşlar döşenecek, aydınlatma direkleri dikilecek. 

Vadelibağ Gönüllüleri projeyi onaylayan Koruma Kurulu’na dava açmaya hazırlanıyor. 

Öne Çıkanlar