Kredi notu liginde Türkiye 82'nciliğe düştü

Kredi notu liginde Türkiye 82'nciliğe düştü
Türkiye, kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Fitch ve Moody’s’den aldığı notların ortalamasıyla 148 ülke arasında 82’nci sırada yer buldu.

Türkiye, 2018 sonu itibarıyla uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poors (S&P), Fitch Ratings ve Moody’s’den aldığı notların ortalamasıyla 148 ülke arasında 82’nci sırada yer buldu.

Dünya Kredi Notu Ligi raporuna göre, son 3 yılda aralarında Bahamalar, Umman, Namibya, Paraguay, Guatemala'nın bulunduğu 15 ülke Türkiye'yi geçti. Uluslararası yatırımcılar portföy tercihlerini ve yatırım yapacakları piyasaları seçerken derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme notlarını göz önünde bulunduruyor. Notun düşmesi kredi verenlerin yükleneceği riskin arttığını gösteriyor.

YOL GÖSTERİYOR

Küresel fonlara ve yatırımcılara yol gösteren kredi notlarındaki gelişimi ve ülkelerin risk puanlarına göre dünyadaki yerlerini ortaya koyan Dünya Kredi Notu Ligi raporu hazırlandı.

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya'nın hazırladığı rapor, Fitch Ratings, S&P ve Moody's olmak üzere üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun 2018 yılsonu itibarıyla dünya üzerinde not verdiği 148 ülkenin sıralamasını gösteriyor.

TÜRKİYE'YE BREZİLYA RAKİP

Türkiye'nin 2019 yılında rekabet edeceği ülkelerde Brezilya öne çıkıyor. Dünyanın 9'uncu büyük ekonomisi Brezilya 13.3 puanla 79'uncu sırada yer alırken, dünyanın 19'uncu büyük ekonomisi Türkiye 13 puanla 82'nci sırada yer alıyor. Her iki ülke de 148 ülke arasında en düşük nota sahip 3'üncü grup içerisinde bulunuyor.

Bir ufak not artırımı mesafe önümüzde yer alan Brezilya'nın yanı sıra Türkiye'nin bir basamak üstünde dünyanın 121'inci büyük ekonomisi Gürcistan 13.3 puanla, bir basamak altında ise dünyanın 43'üncü büyük ekonomisi Bangladeş 13 puanla yer alıyor. Sırbistan, Vietnam, Gürcistan, Bangladeş, Bolivya ve Dominik diğer rakipler olarak gözüküyor.

YERİNDE RUSYA VE FAS VAR

2017 sonunda aldığı kredi notlarının ortalaması ile 2'nci grupta yer alan Türkiye geçtiğimiz yıl 3'üncü gruba geriledi. Son 3 yılda 15 ülke Türkiye'yi geçti.

Bu ülkeler sırasıyla Bahamalar (15.5), Güney Kıbrıs (15.3), Umman (15.0), Güney Afrika (15.0), Namibya (15.0), Azerbaycan (14.6), Hırvatistan (14.6), Paraguay (14.6), Guatemala (14.0), Kosta Rika (13.6), Sırbistan (13.6), Makedonya (13.5), Brezilya (13.3), Gürcistan (13.3), Vietnam (13.3) oldu. Türkiye'nin 2015'te maksimum ulaştığı seviye olan 15.7 puanı, 2018 sonu itibarıyla Rusya ve Fas'ın aldığı görülüyor.

S&P TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU DEĞİŞTİRMEDİ

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, cuma gecesi Türkiye’nin kredi notunu B+ seviyesinde tuttu. Görünümü ise durağan olarak bıraktı. S&P Türkiye ekonomisinin yıl sonunda yüzde 0.5 daralacağını tahmin etti. Kurum yıl sonu dolar/TL kurunun 5.50 olacağını belirtti. Yıllık enflasyonun ise bu yılın sonunda yüzde 16 gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Görünümün ‘durağan’ olarak korunmasının gelecek 12 ayda Türkiye’nin kredi notlarına yönelik dengeli riskleri yansıttığını belirten S&P, Türkiye’nin mali pozisyonunu baltalama potansiyeli ile olan sistemsel bankacılık gerilimi olasılığının arttığını görmeleri halinde kredi notlarını düşürebileceklerini vurguladı.

DARALMA BEKLENİYOR

Türkiye’nin ekonomik büyümesinin projeksiyonların ötesinde kayda değer şekilde zayıflaması halinde notları düşürebileceğini de belirten S&P, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5 darnalmasını beklediklerini vurguladı.

S&P ayrıca, bu tahmine çevreleyen büyük belirsizlikler olduğunu da ifade etti.

Açıklamada, Türkiye’nin sınırlı denetim ve denge mekanizmasına sahip olduğu, kurumsal ortamının da zayıf olduğu ileri sürüldü. Türkiye’de mart ayında yapılacak yerel seçimler neticelenene kadar reform ve politika adımlarının atılmasının beklenmediği belirtildi. Yıllık enflasyonun ise bu yılın sonunda yüzde 16 gerçekleşmesi tahmin ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar