'Kriz ve döviz' haberini paylaşıp yorumlayan 50 kişinin cezalandırılması istendi

'Kriz ve döviz' haberini paylaşıp yorumlayan 50 kişinin cezalandırılması istendi
Bloomberg'te yayınlanan 'ekonomik kriz ve döviz' haberi sonrasında BDDK ve SPK suç duyurusunda bulundu. Savcılık haberi paylaşan ve yorum yapan 50 kişinin cezalandırılmasını istiyor.

10 Ağustos 2018'de Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın ekonomik kriz ve dövizdeki dalgalanmalarla ilgili Bloomberg’te yer alan haberleri yargıya taşındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (MDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) suç duyuruları üzerine harekete geçen Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame düzenleyerek "şüphelilerin" , "devletinin ekonomik düzen ve istikrarını hedef" aldıkları iddiasıyla cezalandırılmasını istedi. 

Savcılık sadece haberleri yapanları değil, söz konusu haber hakkında yorum yapan sanatçı ve ekonomistleri de suçlamalara dahil etti.

Hakkında dava açılması istenen kişiler arasında ekonomist Mustafa Sönmez de yer alıyor. Sönmez daha önce attığı bir tweet nedeniyle gözaltına alınmıştı. 

Açılan davanın metninde haberle ilgili, "Ülkemiz Bankacılık sisteminin 2001 yılından bu yana karşılaştığı en ciddi döviz krizi ile karşı karşıya olduğu. İki bankanın 10.08.2018 tarihinde döviz kabul etmediği, bir bankanın ise 5 bin dolar çekilmesine ilişkin bir müşteri talebini yerine getiremediği, döviz hesaplarından para çekilmesine ilişkin taleplerde önemli artış olduğu, BDDK’nın 11.08.2018 cumartesi günü tüm üst düzey banka yetkililerini toplantıya çağırdığı gibi ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimi vermeye çalışan gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadelere yer verildiği. Yürütülen soruşturmada, haber siteleri dışında gerçek kişiler tarafından oluşturulan sosyal medya hesapları üzerinden aynı amaca hizmet eder nitelikte saldırılarda bulunulduğunun belirlendiği tespit edildi" ifadelerine yer verildi.

50 kişi hakkında açılan davayla ilgili o belgeler şöyle:

(Kaynak: Sözcü) 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar