Kürdistan'da iki makama da Barzaniler aday

Kürdistan'da iki makama da Barzaniler aday
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nda görev süresi Kasım 2017’de dolan Mesud Barzani yetkilerini bölgesel parlamento, başbakan ve hükümete devretmişti.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP), Irak Kürdistan Bölgesi seçimlerini kazanmasının ardından başkan ve başbakan adaylarını açıkladı. Başkanlığa Neçirvan Barzani, başbakanlığa ise Mesrur Barzani aday gösterildi.

Irak Kürdistan Bölgesi'nde 30 Eylül günü düzenlenen bölgesel parlamento seçimlerini KDP'nin kazanmasının ardından yeni hükümet şekillenmeye başlıyor. KDP, yeni başkanı ve başbakanı için adaylarını açıkladı.

KDP sözcüsü Mahmud Muhammed, Mesud Barzani başkanlığında yapılan Başkanlık Konseyi toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Burada verilen bilgiye göre, KDP’nin Mesud Barzani’nin yerine başkanlık makamına adayı, mevcut başbakan Neçirvan Barzani olacak. Neçirvan Barzani’den boşalan koltuğa ise Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani aday gösterilecek.

KDP açıklamasında, parlamentodaki diğer partilerle görüşmek üzere bir komisyon kurulduğu da belirtildi. Kürdistan parlamentosundaki diğer partilerin bu adaylıkları nasıl karşılayacağı merak konusu oldu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nda görev süresi Kasım 2017’de dolan Mesud Barzani, yetkilerini bölgesel parlamento, başbakan ve hükümete devretmişti.

NEÇİRVAN BARZANİ KİMDİR?

Mesut Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani 1966 yılında Kürdistan bölgesindeki Barzan köyünde doğdu. 1975 yılında, on binlerce Kürtle birlikte Barzani ailesi de Baas rejimininin baskısından kaçtı, İran'a sürgüne gitti. Tahran Üniversitesi'den siyaset bilimi okumaya başladı ancak babasının ölümü nedeniyle üniversiteyi bırakmak zorunda kalan Neçirvan Barzani eğitimini ABD'de tamamladı.

1989'da Kürdistan Demokratik Parti'nin Merkez Komitesi’ne seçildi. Partinin yönetim kademelerinde hızla yükseldi. 1991 Bahar'ındaki Kürt ayaklanmasıyla Irak'taki Kürdistan bölgesi fiili olarak özerklik kazandı. Neçirvan Barzani de bu yönetimin en tepesindeydi, KDP'nin kontrolündeki bölgesel hükümetin başbakanı oldu. 

2003'teki ABD İşgali sonrası Irak'ın diğer bölgeleri mezhep savaşına sürüklenirken, Kürdistan Yönetimi dış dünya ile bağlantılarını güçlendirdi, güvenliği sağladı ve yabancı yatırımcıları bölgeye çekti. 

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin işgali sürerken, Neçivan Barzani 2006 yılında bu defa Kürdistan Demokratik Parti ile rakip siyasi hareket Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kurduğu "Birleşik Hükümet"in başbakanı olacaktı. 2009 yılına kadar bu görevde kaldı.

2012'de ikinci kez Irak Kürdistan Özerk Yönetimi'nin Başbakanı seçildi. 21 Eylül 2013'teki seçimde KDP 38 sandalye ile sandıktan birinci parti olarak çıktı. Kürt lider, başbakanlığının üçüncü döneminde bulunuyor.

MESRUR BARZANİ KİMDİR?

Mesrur Barzani, Mesut Barzani'nin 8 çocuğundan biri olarak 1969'da dünyaya geldi. 1985'te 16 yaşındayken Peşmerge güçlerine katıldı. 1988'de Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e karşı girişilen Kerkük Savaşı'nda aktif olarak görev aldı. 1991'de 1. Körfez Savaşı'nın ardından Saddam Hüseyin yönetimine karşı yapılan isyana da katıldı.

Liseyi İran'da tamamlayan Barzani, 1992 yılında İngilizce öğrenmek için Londra'ya gitti. Yüksek öğrenimini Washington D.C.'deki Amerikan Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler okuyarak tamamladı. Yüksek lisans eğitiminde Barış ve Savaş Çözümleri'ni bitirdi.

1998'de Irak Kürdistanı'na dönerek KDP Merkez Komitesi'ne seçildi. Aynı yıl Irak Kürdistan Demokrat Partisi İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'na atandı. 2010 yılında yapılan kongrede ayrıca Politbüro üyeliğine getirildi. 2012'de Mesut Barzani tarafından Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanlığı'na atandı. Barzani Kürtçe(Soranî ve Kurmancî), İngilizce, Arapça ve Farsça dillerini biliyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar