Kürkçüler Cezaevi'ndeki tutuklular eylemde

Kürkçüler Cezaevi'ndeki tutuklular eylemde
Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde 4 ay kalan HDP'liler, sistematik işkenceye maruz kaldıklarını, hasta tutukluların tedavi edilmediğini ve tutukluların ihlallere karşı eylemde olduğunu belirtti.

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde 4 ay kalan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri maruz kaldıkları hak ihlallerini anlattı. 20 Mart 2019'da tanık ve gizli tanık beyanlarıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendilerini hedef göstermesiyle tutuklandıklarını söyleyen HDP eski Seyhan İlçe Başkanı Yaşar Demir, Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi girişinde çıplak arama dayatmasını kabul etmediklerini için psikolojik baskılara maruz kaldıklarını ve tüm itirazlarına rağmen gardiyanların bu uygulamayı dayattığını dile getirerek, "Gardiyanlar bu onursuz dayatmayı sistematikleştirmişler. Tüm itirazlarımıza rağmen bizi zorla çıplak bir şekilde aradılar" dedi.

TUTUKLULAR GÜNDE 6 SAAT EYLEMDE

10 Temmuz'da tahliye olan Demir, gardiyanların tutukluları 'bağımsızlar koğuşuna' yönlendirdiğini ve bu uygulamayı kabul etmeyenlerin psikolojik baskıya maruz kaldığını kaydetti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla açlık grevi eylemlerini sonlandıran tutukluların eylemleri boyunca baskı ve saldırılara maruz kaldığını aktaran Demir, eylemin bitiminden sonra bazı tutuklulara 10'ar gün hücre cezaları verildiğini ve gerekli tedavi ile beslenme yapılmadığına işaret etti. Cezaevinde ciddi bir tecrit olduğunu, tutukluların sistematik baskı ve saldırılara uğradığını belirten Demir, "Siyasi tutsaklar idarenin bu tutumuna karşı günde 6 kez eylemdeler. Tutsaklar günde 6 saat boyunca slogan atıp, kapılara vurarak ses çıkarma eylemi yapıyor" ifadelerini kullandı.

TUTUKLULAR TEDAVİ EDİLMİYOR

Tutuklulara Yeni Yaşam gazetesinin verilmediğini belirten Demir, bulundukları koğuşun havalandırmasının üstünün tel örgülerle kapatıldığını söyledi. Tutukluların tedavilerinin yapılmadığını söyleyen Demir, "Ben mesane kanseriyim. Tedavi için Adana Şehir Hastanesi'ne götürüldüm. Orada doktor 'Burası tam teşekkülü değil' diyerek, beni Balcalı Hastanesi'ne sevk etti. Oraya götürüldüm ama 'randevun yok' diyerek bana bakmadılar. 4 ay boyunca hiçbir tedavi alamadım. Tutsaklar tedavi edilmiyor" diye konuştu.

DOKTOR 15 GÜNDE BİR GİDİYOR

Cezaevi girişinde tutukluların gardiyan ve askerlerin saldırılarına maruz kaldığını ifade eden HDP Adana eski İl Yöneticisi Mustafa Yıldız, cezaevi idaresinin sistematik olarak baskı ve saldırılarını sürdürdüğünü kaydetti. Gardiyanların tutukluları bağımsızlar koğuşuna yönlendirdiğini ve kendisinin de bu dayatmaya maruz kaldığını anlatan Yıldız, gardiyanların kendisine 'Aktife gideceksen, ben PKK'liyim diyerek dilekçe ver' dediğini ve dilekçe verdiğini söyledi. Gardiyanlara bu durumla ilgili avukatına başvuracağını ifade ettiğinde ise verilen dilekçenin yırtılarak çöpe atıldığını aktaran Yıldız, doktorun cezaevine 15 günde bir geldiğini ve hasta tutukluların tedavi edilmediğini belirtti. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar