'Kürtçe ıslık' çaldıkları için yargılanan öğrencilerin davası ertelendi

'Kürtçe ıslık' çaldıkları için yargılanan öğrencilerin davası ertelendi
Diyarbakır'da ‘Kürtçe ıslık’ çaldıkları gerekçesiyle darp edilerek gözaltına alınan 12 öğrenci için 27.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde 20 Mart 2017'de 'Çerxa Şoreşê' adlı Kürtçe marşı ıslıkla çaldıkları iddiasıyla darp edilerek gözaltına alınan 12 öğrenci hakkında 'örgüt propagandası yapmak', 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'görevi yaptırmamak için direnme' ve '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet' iddiasıyla 8 yıldan 27.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın duruşması Diyarbakır 10'ncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

SANIKLAR SUÇLAMALARI REDDETTİ

Duruşmaya öğrencilerden Çiğdem Akar, Ahmet Temür ve Semra Özmaskan, öğrencilerin avukatları ile müşteki polisler katıldı. Duruşmada öğrenciler, üzerlerine atılı suçları reddederek, önceki ifadelerini yinelediklerini beyan etti. Müşteki sıfatıyla duruşmada yer alan polisler, daha önce verdikleri ifadelerini tekrarladıklarını beyan ederek, bundan sonraki duruşmalara katılmak istemediklerini belirtti.

Öğrencilerin avukatları, esas hakkındaki savunmalarını mütalaadan sonra yapacaklarını belirtirken, iddia makamı ise müşteki Bekir Büyükağaçcı'nın suçtan zarar görme ihtimaline binaen davaya katılan olarak kabul edilmesini talep etti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, Mustafa Şenci'nin savunmasının alınması için zorla getirme emrinin celbine, müşteki Bekir Büyükağaçcı'nın suçtan zarar görmesi ihtimaline binaen davaya katılan olarak kabulüne karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede öğrencilerden Suat Mustafa Şenci'nin 'devrim çarkı olarak tespit edilen örgüt propagandası niteliğindeki marşı ıslık çalarak seslendirmesi ve polise karşı direnmesi üzerine diğer şüphelilerin de direnmeye başladıklarının görülmesi' üzerine polisin öğrencilere müdahale ettiği öne sürüldü.

İddianamede 'Kürtçe ıslıkla' ilgili ise şu ifadeler yer aldı:

"Olay günü gerilla marşı olarak adlandırılan içerisinde örgüt propagandası mahiyetinde cebir, şiddet, tehdit çağrılarının bulunduğu marşı ıslık çalmak suretiyle seslendirerek örgüt propagandası suçunu işlediklerine dair haklarında kamu davasının açılmasını gerektirir yeterli delile bağlı yeterli şüphe bulunduğu anlaşılmakla, delillerin takdiri ve değerlendirilmesi mahkemenize ait olmak üzere, şüphelilerin yargılamalarının yapılarak eylemlerine uyan yukarıdaki sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmaları…" (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar