Kuzey Kore roket tesisini kapatacak

Kuzey Kore roket tesisini kapatacak
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ülkenin en büyük roket test ve fırlatma tesisini kapatmayı şartlı olarak kabul etti. Anlaşma Kuzey Kore ile Güney Kore arasında imzalandı.

Güney Kore lideri Moon Jaei-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir araya geldi. 

İki ülke, Kuzey Kore'nin en büyük roket test ve fırlatma tesisi olan Tonçang-ri tesisini uluslararası gözlemcilerin önünde kalıcı olarak kapatacak bir anlaşma imzaladı.

Ancak, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD'nin bazı adımlar atması durumunda tesisi kapatacaklarını söyledi. 

Moon, toplantıda, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arınmasına gidecek yol konusunda da uzlaştıklarını söyledi. Kim ise yakın gelecekte Güney Kore'nin başkenti Seul'u ziyaret etmeyi umduğunu söyledi. Ziyaret gerçekleşirse, Kim, Seul'a giden ilk Kuzey Kore lideri olacak. Çin, iki liderin görüşmesinden çıkan kararı mutlulukla karşıladığını açıkladı ve "iki taraf yeni ve önemli bir ortak zemin buldu" dedi.

Görüşmenin odak noktası yarımadanın nükleer silahlardan arınmasıydı. ABD ve Kuzey Kore bu yıl bu yönde adım atma konusunda uzlaşsa da bunun nasıl gerçekleşeceğine dair müzakereler sekteye uğramış durumda.

TRUMP KUTLADI

Kuzey Kore, bugünkü görüşmeyle, bu hedeften vazgeçmediğini dünyaya göstermiş oldu. Kim, nükleer testlerde kullanılan malzemelerin üretildiği düşünülen bu tesisi, ABD'nin de bazı karşılıklı adımlar atması ile kapatacağını belirtti. ABD'den beklenen adımların, ne olduğu ise açıklanmadı.

Kim, tesisin kapanma işleminin uluslararası gözlemciler eşliğinde gerçekleştirileceğini de ekledi. İki lider ayrıca ülkeleri arasındaki tren yollarını birbirine bağlama ve savaş nedeniyle bölünmüş daha fazla ailenin birbirini görmesini sağlama konusunda da uzlaştı.

Donald Trump da zirveden çıkan kararı kutlayan bir Twitter paylaşımında bulundu. (BBC)

Öne Çıkanlar