Askeri harekatta 5. gün: Çatışmalar yoğunlaşarak sürüyor

Askeri harekatta 5. gün: Çatışmalar yoğunlaşarak sürüyor
Şiddetli çatışmaların yaşandığı askeri harekata tepki göstermeyi sürdürürken Avrupa ülkeleri, oeprasyona son verilmesini istedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) cihatçı gruplardan oluşturulan Suriye Milli Ordusu (SMO) ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde başlattığı sınır ötesi askeri harekat 5. günü geride kaldı.

Harekatın beşinci gününde çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken Türkiye'de 4 asker 18 sivil Kuzey Suriye'de14'ü sivil olmak üzere 46 kişi hayatını kaybetti.

Fransa, sınır ötesi askeri harekat nedeniyle Türkiye'ye silah ihracatını askıya alındığını duyururken, İngiltere Başbaşkanı Boris Johnson' Cumhubaşkanı Erdoğan'ı arayarak oeprasyonun son verilmesini istedi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü sınır ötesi harekatı konusunda açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye’nin kuzeyinde kalan yaklaşık 1000 Amerikan askerini tahliye etmeye hazırlandıklarını söyledi.

Tahliye olmaya hazırlanan Amerikan askerlerinin iki karşıt ordu arasında kalabileceğine dikkat çeken ABD Savunma Bakanı Esper, kendilerini savunacaklarını söyledi.

SURİYE ORDUSU İLE ANLAŞMA SAĞLANDIĞI İDDİA EDİLDİ

Suriye yönetimine yakın El Mayadin televizyonu, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye ordusu arasında bu yönde bir anlaşma yapıldığını iddia etti.

SEREKANİYE'YE GİDEN KONVOYA SALDIRI DÜZENLENDİ

Aseri Harekata ilişkin gün içinde şu gelişmeler yaşandı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefonla görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye’ye Suriye’deki askeri operasyonuna derhal son verme çağrısı yaptığı açıklandı.

ABD Başkan Donald Trump, Türkiye'ye güçlü yaptırım uygulanabileceğine dair Cumhuriyetçiler ile Demokratlar'ın ortak bir tavırda bulunduğunu ve bu çalışmayla ilgilendiğini duyurdu.

Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik askeri harekatının yoğunlaştığı noktalardan olan Serêkaniyê’ye giden canlı kalkanların bulunduğu konvoya saldırı düzenlendi. Hava saldırısıyla vurulan konvoyda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor. Konvoyda Fransız ve Brezilyalı gazetecilerin de bulunduğu aktarıldı.

MSB M-4 KARAYOLUNUN KONTROL ALTINA ALINDIĞINI AÇIKLADI

Milli Savunma Bakanlığı, harekat kapsamında 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolü sağlandığını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan Kuzey Suriye'de yürütülen askeri harekata son verilmesini istedi.

ABD BİN ASKERİNİ ÇEKİYOR

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bölgede gerilimin tırmandığını ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden bin asker daha çekmeye hazırlandığını duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuzey Suriye harekatına ilişkin konuştu. Erdoğan, 30-35 kilometre derinliğe gireceklerini söyleyerek "109 kilometrekarelik alan kontrol altında." dedi.

BM İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Türkiye'nin askeri harekatı nedeniyle Tel Abyad ve Resulayn'da 130 binden fazla kişinin evini terk ettiğini belirterek bu sayının 400 bini aşabileceğini belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Eyn İsa’daki kamptan kaçan IŞİD'liler için acil çağrı yaptı. Özerk Yönetim tarafından yapılan çağrıda "BM Güvenlik Konseyi’nde yer alan tüm devletler, DAİŞ’e karşı oluşturulan Uluslararası Koalisyon, Arap Birliği, Avrupa Birliği ve tüm insan hakları örgütleri bir krizin yaşanmaması için acil müdahalede bulunulmalı" denildi.

Akçakale’de bir binaya havan mermisi isabet etmesi nedeniyle bir kişi yaralandı.

MARDİN'İN SINIR İLÇELERİNDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Mardin’in sınır ilçelerinde eğitime ara verildi. Mardin Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Nusaybin ilçelerindeki tüm okullarda, Kızıltepe ve Artuklu ilçelerinde ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda 14 Ekim Pazartesi, 15 Ekim Salı ve 16 Ekim Çarşamba günü eğitime ara verildiği duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, "1974'te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır" sözlerine tepki göstererek "Tarih bilinci ve bilgisi yoksun bir açıklamadır" dedi. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada Türkiye'nin Kuzey Suriye’de başlattığı askeri harekat nedeniyle harekatta kullanabileceği askeri teçhizatın satışının askıya alındığını duyuruldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesini savunurken, "Türkiye (sınır) boyunca uzanan bu 30 kilometrelik, 22 millik şerit, Kürtler buradan ayrılma niyetinde, bu iyi bir şey. Umarım bunu yaparlar. Uçakları olan bir gücü yenmek çok zor ve onların uçağı yok" dedi.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar