Lavrov: ABD'den resmi açıklama bekliyoruz

Lavrov: ABD'den resmi açıklama bekliyoruz
Bahsi geçen anlaşma Avrupa'dan nükleer füzelerin arındırılmasını öngörüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekilme kararı hakkında Washington yönetiminden resmi açıklama beklediklerini söyledi.

Bahsi geçen anlaşma Avrupa'dan nükleer füzelerin arındırılmasını öngörüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada 1987’de Sovyetler Birliği ile imzalanan Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması’ndan çekileceklerini açıklamıştı. Trump, "Obama’nın bu konuyu neden görüşmediğini ve anlaşmadan neden çekilmediğini anlamış değilim. Anlaşmayı ihlal etmelerine izin vermeyeceğiz. Rusya anlaşmaya uymadı, bu nedenle maalesef anlaşmayı feshedeceğiz ve ondan çekileceğiz" demişti.

İLGİLİ HABER: TRUMP FÜZE ANLAŞMASINDAN ÇEKİLECEKLERİNİ DUYURDU

İLGİLİ HABER: KREMLİN'DEN ABD'YE SERT YANIT

RUSYA'DAN SERT YANIT

Donald Trump'a ilk yanıt Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'dan gelmişti.

Trump'ın söz konusu açıklaması ve ABD'nin 'şantaj girişimlerinden endişe duyduklarını' dile getiren Ryabkov, Moskova'yı stratejik istikrar konusunda taviz vermeye ikna etmeye çalışan Washington'ın bu eylemlerini kınamıştı.

Ryabkov, Rusya'nın anlaşmayı ihlal ettiğine dair suçlamaların ise temelsiz olduğunu öne sürmüş, bu suçlamalarla ABD'nin kendi ihlallerini örtbas etmeye çalışıyor izlenimi yarattığını iddia etmişti.

GORBAÇOV: ÜSTÜN ZEKA ÜRÜNÜ DEĞİL

Eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) eski lideri Mihail Gorbaçov, ABD’nin INF'den çekilmeye yönelik çabasının nükleer silahsızlanma politikalarını altüst etme çabası olduğunu söylemişti.

Rus basınına konuşan Gorbaçov, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu önerisinin SSCB ve ABD liderlerinin nükleer silahsızlanmaya ulaşmak için harcanmış olan tüm çabaları boşa çıkaracağından emin olduğunu ve bu kararı ‘çok tuhaf' bulduğunu belirtmişti.

8 Aralık 1987'de ABD'nin başkenti Washington'da anlaşmayı imzalayan isim olan Gorbaçov, "Silahsızlanma konusunda yapılmış olan eski anlaşmalar kesinlikle feshedilmemeli. Bu anlaşmalardan vazgeçmenin halk arasında söylendiği gibi ‘üstün zekâ ürünü olmadığını' anlamak o kadar zor mu?"  diye eklemişti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)
 

Öne Çıkanlar