Lavrov: ABD Kürt devleti kurmaya çalışıyor

Lavrov: ABD Kürt devleti kurmaya çalışıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'deki Kürt müttefikleri üzerinden Fırat'ın doğusundaki toprakları devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalıştığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki Kürt müttefikleri üzerinden Fırat’ın doğusundaki topraklarda bir devlet kurmak niyetinde olduğunu söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Fransız medya kuruluşlarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "İdlib'in Suriye'deki son sorunlu bölge olduğu konusundaki düşüncenize katılamayacağım. Fırat'ın doğusunda, kesinlikle kabul edilemeyecek şeylerin olup bittiği muazzam büyüklükte topraklar var. ABD bu toprakları Suriyeli müttefikleri, (Kürtler) üzerinden bir 'sözde' devlet kurmak amacıyla kullanmaya çalışıyor. Bu topraklarda, ABD kesinlikle yasal olmayan yollardan bir devlet kurmak ve kendi himayesindeki kişiler için normal yaşam şartları oluşturmak için her şeyi yapıyor" diye konuştu.

"İDLİB ANLAŞMASI GEÇİCİ"

Lavrov, ABD'nin sığınmacıların geri dönmesi ve yerleştirilmesi sürecine de aktif bir şekilde yardım ettiğini kaydederek, "Tüm bunlar, meşru Suriye hükümetinin kontrolünde olan topraklarda ne ABD'nin, ne Fransa'nın, ne de diğer Batılı devletlerin güvenilir bir siyasi süreç başlamadıkça sığınmacıların geri dönmesi için gerekli şartları oluşturmak istemediği halde yapılıyor" dedi.

Türkiye ile varılan İdlib'de silahlardan arındırılmış bölge kurma anlaşmasının geçici olduğunu vurgulayan Lavrov,  "Anlaşma gerçekten de geçici. Bu hikaye ancak Suriye halkı ülke genelindeki iktidarı yeniden kazandıktan ve Suriye'de bulunan herkes, özellikle de davetsiz bulunanlar, bu toprakları terk ettikten sonra son bulacak. Bunu herkes anlayabiliyor" diye konuştu. (Kaynak. Sputnik)

Öne Çıkanlar