Lavrov: Güvenli bölge Rusya ile Türkiye arasında anlaşma konusu olamaz

Lavrov: Güvenli bölge Rusya ile Türkiye arasında anlaşma konusu olamaz
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova görüşmesinde gündeme gelen Adana Mutabakatı'na yönelik soruları yanıtladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Faslı mevkidaşı Nasır Burita ile Fas'ın başkenti Rabat'ta ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov burada gazetecilerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'daki görüşmesi ve Adana Mutabakatı'na yönelik sorularını yanıtladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanmasıyla ilgilendiğini belirten Lavrov, "Türk ortaklarımız nihayetinde kayıtsız şartsız hepimizin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini yeniden tesis etmek istediğimizi teyit etti." diye konuştu.

'GÜVENLİ BÖLGE SURİYE İLE MÜZAKERE EDİLMELİ'

Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasının, Rusya ile Türkiye arasında bir anlaşma konusu olamayacağına vurgu yapan Lavrov, şöyle devam etti:

"Güvenlik bölgesi hakkındaki tartışmalara gelince, bu, Rusya ile Türkiye arasındaki bir anlaşmanın konusu olamaz. Bu, Suriye hükümetinin katılımıyla müzakere edilmelidir. Çünkü, sonuçta bu bölge de dahil olmak üzere bütün toprakların kontrolünü Suriye hükümetinin yeniden sağlaması gerekir. Bu herkes için çok açıktır. Eminim bu, bölgede mümkün olduğunca daha az yabancı müdahalenin olması bakımından en iyimser karar olacaktır."

Adana mutabakatının Türkiye ile Suriye arasında 1998'de imzalandığını hatırlatan Lavrov, "Bu mutabakatın özü, Türkiye'nin güvenlik konusundaki endişelerini ortadan kaldırmaktı. Suriye yönetimi belirli yükümlülükleri üstlenerek, bu mutabakatı imzalamayı kabul etti. Bu mutabakatın yürürlükte kaldığını varsayıyoruz. Anladığım kadarıyla mutabakatın katılımcı ülkeleri de bunu böyle kabul ediyor." ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar