Leyla Güven: AKP-MHP iktidarı çöküyor

Leyla Güven: AKP-MHP iktidarı çöküyor
Kayyım karşıtı eylemler sürüyor. Diyarbakır’da konuşan HDP Milletvekili Leyla Güven, kayyım sisteminin AKP-MHP’nin elinde kaldığını söyledi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanmasının ardından başlayan protesto eylemleri  sürüyor. Her 3 kentte başlayan eylemler 24'üncü günü geride bıraktı. Diyarbakır'daki eylem Büyükşehir Belediyesi'nin karşısında bulunan Lise Caddesinde gerçekleşti.

HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri ve yurttaşların katılımı ile başlayan eyleme ilgi oldukça yoğun. Bu günkü eyleme HDP Hakkari Milletvekili DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Barış Anneleri, meslek odaları, emek örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar destek verdi.

BELEDİYE MECLİSİ, EYLEM ALANINDA TOPLANDI

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan seçilmiş Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’da eylemdeydi. Kitle tarafından alkış ve sloganlarla karşılaşan Mızraklı, eylem alanındaki yurttaşlar ile tek tek tokalaştı. Ardından Selçuk Mızraklı ile meclis üyeleri belediye meclis toplantısını eylem alanında gerçekleştirdi. Toplantının açılışını HDP Meclis Grubu Eş Sözcüsü Mehmet Akdoğan tarafından yapıldı.

MIZRAKLI: HİPOKRAT YEMİNİ ETTİM

Eylem alanında kurulan kürsüde bir konuşma yapan Selçuk Mızraklı, verilen demokratik mücadele ile bu ülkede yarın herkese yer olacağı söylemlerinin karşılık bulduğunu söyledi. HDP’nin tüm ezilenlerin, ötekilerin partisi olduğunu ifade eden Mızraklı, "Ben hekimim arkadaşlar, Hipokrat yemini ettim.  Din, dil, ırk, sınıf ayrımı gözetmeyeceğim dedim. Şimdi birileri bana kalkıp ayrım gözet derse, ben kendi değerlerimi ve yeminime yabancılaşmış olurum. Evet bu parti, evet bu çizgi işte o Hipokrat yemini eden o çizgidir. O ayrımları yapmayan inançlar arasında, halklar arasına ayrım koymayan, herkesin sesi ve sözü olan partidir" diyerek mutlaka kazanacaklarını söyledi.

GÜVEN: AKP-MHP İKTİDARI ÇÖKÜYOR

Eylem slogan ve zılgıtlarla devam etti. Saat 11.00’da başlayan eylem saat 13.00’a kadar oturma eylemi şeklinde gerçekleşti. Kitle slogan ve zılgıtlarla kayyım tepki gösterdi. Ardından basın açıklaması yapıldı. DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, kayyuma atamalarına karşı verilen mücadelenin tüm engellemelere rağmen devam ettiğini söyledi.  Kürt halkı üzerinden zulmü eksik etmeyerek ayakta kalmaya çalışanların yenildiğini ifade eden Güven, "Mesele bir kaç belediye değil. Mesele AKP-MHP'nin çöküşüdür. Günlerdir kayyımı, kayyım sistemini anlatmaya çalışıyorlar. Çünkü kayyım onların elinde, içinden çıkamıyorlar. Mesele AKP'nin ve MHP'nin çöküşüdür. Kimse bu meseleye sıradan yaklaşmamalıdır. Kayyımla kendi sonlarını getirdiler. Herkes hakikati görüyor" dedi.

"BARIŞ ANNELERİ DİRENİRKEN BUNLAR NEREDEYDİ"

Zor durumda olan AKP-MHP ittifakının ne yapacağını şaşırdığını anlatan Güven, HDP il binası önünde devam eden eyleme değindi. İktidarın bununla yeni bir gündem yaratma arayışında olduğunu ifade eden Güven, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "HDP binasının önünde bir provokasyon tezgahlanıyor. Oradaki anneler de bizim annelerimizdir ancak Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Tutuklu Anneleri direnirken bu anneler neredeydi? Bugün iki anne kamuoyundan özür dileyerek oradan çekilmişler. Bu devam edecek çünkü savaşın sebebi HDP değildir. Savaşı çıkaran zihniyet Kürt sorununu çözümsüz bırakan zihniyettir. Bu sürdüğü sürece gerillaya katılım da olacak savaş da olacak çatışmalar da…

"ANNELER ÇÖZÜMÜ SAVAŞTA ISRAR EDENLERİN KAPISINDA ARAMALI"

Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede hiçbir sorun çözülmez. Anneler çözümü savaşta ısrar edenlerin kapısından aramalıdır. Siyasi geleneğimiz hep çözümden yana oldu bunu için de çekmediğimiz acı kalmadı. Annelere seslenmek istiyoruz Gebze cezaevinde, Amed'de ve birçok ilde anneler çocukları açlık grevinde oldukları için eylem yaparken, coplanırken keşke yanımızda olsalardı, keşke birlikte direnseydik. O zaman neredeydi o anneler."

Yapılan konuşmaların oturma eylemine geçildi. Eylem alkış, sloganlarla ayırın tekrar aynı saatte toplanmak üzere sona erdi.
 


 

Öne Çıkanlar