Leyla Güven'in avukatı: CHP, HDP farkı olacak mı göreceğiz

Leyla Güven'in avukatı: CHP, HDP farkı olacak mı göreceğiz
Yargıtay’ın Berberoğlu kararının ardından gözler tutuklu tek milletvekili HDP'li Leyla Güven’in durumuna çevrildi.

Esra KOÇAK MAYDA 


Yargıtay, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na, MİT TIR'ları davasında verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Yargıtay, milletvekilliği sona erinceye kadar Enis Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi.

Yargıtay’ın bu kararının ardından gözler tutuklu tek milletvekili olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e çevrildi. Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, Berberoğlu kararını emsal alarak tahliye için Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. 

"BASIN AÇIKLAMASINDAN, TWITTER’DAN ÖRGÜT ÜYESİ YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Berberoğlu kararının 31 Ocak 2017’den bu yana tutuklu bulunan Güven için emsal niteliği taşıyıp taşımadığına yönelik Artı Gerçek’e değerlendirmede bulunan avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir şunları söyledi:

Berberoğlu'nun tahliyesinin hemen ardından bir tahliye dilekçesi sunduk bugün, ancak henüz yanıt gelmedi. Leyla Hanım henüz ceza almış değil, tutuklu yargılanıyor. Leyla Güven’in vekil seçilmesinin ardından bütün başvurularımızı milletvekillerinin yasama dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa'nın 83 maddesine göre yaptık ve dosyanın durdurulmasını talep ettik. Güven’in suçunun Anayasa 14. Madde'ye yani 'anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz'a girdiği söylenerek taleplerimiz reddedildi. Ancak Güven yalnızca ifade özgürlüğünü kullanmış, yani basın açıklamasından twitterdan örgüt üyesi yaratmaya çalışıyorlar.

Güven’in dosyasının yalnızca yapmış olduğu konuşmalardan oluştuğunu, bu nedenle örgütlü suçlara girmediğini söyleyen Baydemir, "Berberoğlu’nun kararı emsal niteliği taşıyabilir mi yoksa onu da tıpkı milletvekillikleri düşürülen HDP’liler gibi Meclis'te okumak suretiyle düşürürler mi ona bakacağız" dedi. 

Hükmün kesinleşmesiyle kararın Meclis'te okunarak vekilliğin düşürülmesinin Figen Yüksekdağ ile başladığını ifade eden Baydemir, daha sonra Ahmet Yıldırım, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Nursel Aydoğan, Ferhat Encü, Selma Irmak, Osman Baydemir’in milletvekilliklerinin, hükmün Meclis'te hemen okunarak düşürüldüğünü belirtti. 

"CHP, HDP FARKI OLACAK MI GÖRECEĞİZ"

"Enis Berberoğlu’nda da aynı şeyi mi yapacaklar yoksa CHP, HDP farkı ortaya koyup onlar HDP’liydi zaten diyerek bizi ayrı mı tutarlar göreceğiz" diyen Baydemir, Meclis teamülleri gereği cezası kesinleşen milletvekillerinin yasama faaliyetlerinin engellenmemesi ve seçmen hakkının ihlal edilmemesi için cezasının okunmasının dönem sonuna bırakıldığına değindi. 

Baydemir, "Şu anda tutuklu tek milletvekili Leyla Güven. Şimdi ona dair nasıl bir karar alınacak, hep birlikte göreceğiz" dedi.


 

Öne Çıkanlar