Lice dosyası kapandı, 80 yaşındaki Özkan 22 yıldır cezaevinde

Lice dosyası kapandı, 80 yaşındaki Özkan 22 yıldır cezaevinde
Bahtiyar Aydın suikastından dolayı 22 yıldır cezaevinde tutulan ve suçsuzluğu kanıtlanan Mehmet Emin Özkan, Kürtçe tercüman olmadığı için ifade veremedi. Duruşma 5 dakika sürdü.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Mersin'de 1996 yılında başka bir suçtan gözaltına alınan 80 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, bir ifade üzerine Lice’de 1993 yılında öldürülen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın suikastından sorumlu tutuldu. 22 yıldır cezaevinde bulunan Özkan’ın masum olduğu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 16 Ocak 2015 tarihinde kabul edilen iddianame ile anlaşıldı. İddianamede Özkan'ın, Bahtiyar Aydın suikastına katıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmadığı tespiti yer aldı.

LİCE SANIKLARI BERAAT ETTİ, 80 YAŞINDAKİ ÖZKAN HALA CEZAEVİNDE

Özkan’ın avukatı aracılığıyla yaptığı yeniden yargılanma talebini kabul eden mahkeme, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 tarihinde 15 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesi ile ilgili İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın sonucunu bekledi. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Aralık 2018’de davanın tek sanığı olan dönemin İl Jandarma Komutanı Eşref Hatipoğlu hakkında beraat kararı vererek, Lice dosyasını kapattı. Bu kararın ardından gözler olayın mağduru, 80 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’a çevrildi.

DURUŞMA 5 DAKİKA SÜRDÜ

Özkan’ın yeniden yargılanmasının yapıldığı davanın duruşması 14 Şubat’ta, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne görüldü. Duruşmaya tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS ile katılan Özkan, Kürtçe tercüman olmadığı için ifade veremedi.

"SAĞLIK DURUMU İYİ DEĞİL"

Duruşmaya ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Mehmet Emin Özkan’ın oğlu Vedat Özkan, "Babamın durumu kötüydü. Zaten geçen hafta bel tutulması yaşadığı için görüşe bile çıkamamıştı. Sağlık durumu iyi değil. SEGBİS ile katıldığında bu durum net bir şekilde anlaşılıyordu. Kulaklarında sorun olduğu için mahkeme başkanının sorduğu soruları dahi duymuyordu. Babam Kürtçe konuşmak istedi. Yanındaki gardiyana 'tercüman yok mu?' diye sordu. Gardiyan da yok deyince savunma yapamadı" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmanın çok kısa sürdüğünü anlatan Özkan, "Avukatımız Lice dosyasının gerekçeli kararını talep etmişti. Çünkü bu dosyada babamın lehine olan hususlar var. Mahkeme de İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice dosyasının gerekçeli kararın beklenmesine yönelik karar verdi. Ayrıca bir sonraki duruşmada tercümanın da hazır bulunması gerektiğini belirterek duruşmayı 30 Mayıs’a erteledi" diye konuştu. 

Babasının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirten Özkan, mahkemeden nasıl bir sonuç çıkacağını kestiremediklerini söyledi. "Nasıl bir karar çıkar, açıkçası bilmiyoruz" diyen Özkan, "Dava 2013’ten beri devam ediyor. Hala bir sonuç çıkmadı. Tek temennimiz babamın bir an önce serbest kalması" dedi.

Öne Çıkanlar