'Liceli olduğum için sınavlarda hep elendim'

'Liceli olduğum için sınavlarda hep elendim'
Diyarbakır Lice doğumlu Mesut Çaytaş, üniversiteden mezun oldu. Kamuda 14 ayrı uzmanlık sınavını dereceyle geçti. Ancak mülakatlarda bir türlü 'başarılı' olamadı.

Diyarbakır Lice doğumlu Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye mezunu olan Mesut Çaytaş, kamudaki 14 ayrı uzmanlık sınavının yazılı bölümünde başarılı olmasına karşın, sözlü mülakatlarda "başarısız" sayılarak elendi. Girdiği KPSS’lerde 46 ve 162. olarak derece yapan Çaytaş, son girdiği gelir uzman yardımcılığı sınavının yazılısında 91 puan aldı, ancak mülakatta 45 puan verilince sınavı kazanamadı. İdare mahkemesi, başvuru üzerine mülakat sınavının yürütmesini durdurdu. Bunun üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı, göstermelik olarak Çaytaş’a yeniden mülakat yaptı ve Çaytaş’a yine başarısız olduğunu bildirdi. Neden sınavlarda hep başarısız sayıldığı sorusunu yanıtlayan Çaytaş, "Lice doğumlu olmam, çok önüme çıkıyor. Bir de adına referans dediğimiz torpil olayı yok bende" dedi. 

Alican Uludağ'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan ve Bingöl’de yaşayan Mesut Çaytaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansa da başlayan Çaytaş, girdiği KPPS A Grubu sınavlarında derece yaptı. 2016’dan bu yana Hazine Müsteşarlığı, SGK, Halk Bankası, Dicle Kalkınma Ajansı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın uzman yardımcılığı sınavlarına 14 kez giren Çaytaş, yazılı sınavlardan yüksek puan almasına karşın, mülakatlarda hep elendi. 

MÜLAKATLA ELEME

Örneğin Hazine Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı’nın 2017’deki sınavına giren Çaytaş; yazılı sınavdan 84 puan aldı. Türkiye’de 60 kişi arasında yapılan sınavda ilk 12 kişi arasına giren Çaytaş, sözlü mülakatta başarısız sayılarak elendi. Çaytaş, sınava girdiğinde KPSS’den 92 puan alarak Türkiye 162.’si olmuştu. 

Çaytaş, SGK Denetmen Yardımcılığı mülakatında 65 puan, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın mülakatında 49, Dicle Kalkınma Ajansı mülakatında ise 54 verilerek başarısız sayıldı. Halk Bankası Müfettiş Yardımcılığı sınavında ise Türkiye 3.’sü olan ancak mülakatta elenen Çaytaş, Gelir Uzman Yardımcılığı ve Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı sınavlarının yazılı bölümünde 91 ve 93 puan aldı. Çaytaş sözlü mülakatlarda ise 45 ve 43 puan verilince başarısız sayıldı. 

YARGI HUKUKSUZ BULDU

Çaytaş, Gelir Uzman Yardımcılığı sınavının mülakatında 45 verilerek elenmesine karşı idare mahkemesinde dava açtı. Ankara 7. İdare Mahkemesi, mülakatta eleme işlemini hukuka aykırı bularak kararın yürütmesini durdurdu. Kararın gerekçesinde, sınava katılan her aday için ayrı bir sınav tutanağı tutulmadığı belirtilerek, tüm sınavlar bittikten sonra yalnızca bir tutanak ile tek bir değerlendirme yapıldığına işaret edildi. Bu hususun ise kişiye özgü olarak yapılması gereken sözlü sınavın doğasına aykırı olduğu vurgulanan kararda, şöyle denildi:

"Anılan tutanakta mevzuatta belirlenen kriterler yönünden adaylara takdir edilen notlara ilişkin herhangi bir açıklama bulunmadığı, sözlü sınavın sonunda toplu halde düzenlenen sınav tutanağında davacının sınavına atanan komisyon üyelerinin kimler olduğunun dahi belli olmadığı, bu haliyle davacının katıldığı sözlü sınavın usule uygun olarak yapılmadığı anlaşıldığından, davacının sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır."

Mahkeme kararı üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı, Çaytaş’a özel 19 Aralık’ta yeniden mülakat sınavı yaptı. Çaytaş, sınavda 7 sorunun 5’ine tam, ikisine ise yarım yanıt verdiğini söyledi. Ancak 23 Aralık’ta Çaytaş’a yazı gönderen başkanlık, mülakatta başarısız olduğunu bildirdi. 

‘TORPİLİM YOK’

Mesut Çaytaş, neden sınavlardan elendiği sorusuna "Benim düşüncem aslında Lice doğumlu olmam. Çünkü bu husus önüme çok çıkıyor. Bir de adına referans dediğimiz torpil olayı yok bende. Ben sürekli bilgime ve puanlarıma güvendim. Ama maalesef sürekli olumsuz yanıt aldım" dedi. 

Öne Çıkanlar