Macron: Türkiye, Libya'ya Suriyeli savaşçı göndermeye son vermeli

Macron: Türkiye, Libya'ya Suriyeli savaşçı göndermeye son vermeli
Libya'da siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen uluslararası konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'ye çağrıda bulundu.

Libya'daki iç savaşın siyasi çözüme dönüşmesi amacıyla kalıcı ateşkes sağlanması için düzenlenen Berlin konferansı, Libya'da Hafter güçlerine karşı savaşacak askeri gücün Türkiye devleti tarafından Suriyeli paralı askerlerden oluşturulmasına tepkilerle başladı.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temsil ettiği konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'den Libya'ya 'Suriyeli paralı savaşçı göndermeye son vermesini' istedi. 

YABANCI SAVAŞÇILARIN GETİRİLMESİ ENDİŞELERE YOL AÇTI

Euronews'in aktardığı bilgiye göre, sözlerine, "Bundan çıkar sağlayabileceğini düşünenler, kendileri ve hepimizin adına aldıkları riskin farkında değiller" uyarısıyla devam eden  Fransa Cumhurbaşkanı, "Trablus kentine Suriyeli ve yabancı savaşçıların getirilmesinin beni ne kadar endişelendirdiğini dile getirmek zorundayım. Bunun sona ermesi gerekiyor" ifadelerinde bulundu.

Kalıcı ateşkesin sağlanması, siyasi çözüm sürecinin başlaması ve silah ambargosu kararının uygulanması için atılacak adımların ele alınacağı konferansta öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ikili görüşme yaptı.

Ankara, Libya'da Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) yardım amaçlı asker göndermişti. Bu askerlerin bir kısmının Suriye ve başka ülkelerden gelen paralı askerler olduğu ortaya çıkmıştı.

KONFERANSA MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ'DE KATILIYOR

Berlin'deki 'Libya Konferansı'na Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Çin Başbakanı Li Kıçiang, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Zayed El Nahyan, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Afrika Birliği'nde önemli konumu olan Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Libya'nın batıdaki komşusu Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, Birleşmiş Milletler'in Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile AB, Afrika Birliği ve Arap Ligi temsilcileri katılıyor.

LİBYA'DA TARAFLARIN TALEPLERİ

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) cephesi, silah desteğinin durdurulması, UMH'nin Libya'nın meşru hükümeti olarak tanınması, Libya'nın enerji kaynaklarının yabancı ülkelere verilmemesi ve Hafter güçlerinin varolan hükümete karşı illegal bir savaşın neticesinde ele geçirilen topraklardan çekilmesini istiyor.

Hafter güçlerinin talepleri ise UMH kontrolündeki Libya Merkez Bankası'nın yönetimine Hafter güçlerinin dahil edilmesi, ateşkes anlaşması durumunda UMH'ye bağlı milislerin silahsızlandırılması, Hafter'e bağlı silahlı milislerin Trablus'da konuşlandırılması ve muhtemel bir siyasi çözüm sonucunda Hafter'in silah gücüyle sağladığı toprak kazanımları ile direkt orantılı olarak siyasi güç elde etmesi olarak sıralanıyor.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar