Mahkeme gerekçeli kararı açıkladı: Aladağ kaza değildi

Mahkeme gerekçeli kararı açıkladı: Aladağ kaza değildi
'Yangın çıkabileceğinin öngörülebilir olduğu anlaşılmıştır. Kaza değildi.'

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılara ait tarikat yurdunda 10’u kız çocuğu 12 kişinin yanarak ölmesine ilişkin davada gerekçeli karar açıklandı.

Kararda, elektrik tesisatı yenilenmediği için yangının çıktığı belirtilerek, "Yangın çıkabileceğinin öngörülebilir olduğu anlaşılmıştır. Kaza veya tesadüf söz konusu değildir" denildi.

‘KAPILAR KAÇIŞI ENGELLEDİ’

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, yangının bakımsız iç tesisattan kaynaklandığı belirtilerek, "Elektrik tesisatının yenilenmemesi, bakımın yapılmaması, yanabilir özellikteki elektrik kablolarının kullanılmaya devam edilmesi, aşırı gerilim esnasında akımı kesen röle sisteminin bulunmaması yangın çıkmasına doğrudan doğruya etkilidir" denildi. Yanıcı malzeme kullanılmasından ötürü ateşin hızla yayıldığı vurgulanan kararda şöyle devam edildi:

"Birinci kattaki yangın merdiveni kapısının 57 santimetre genişliğinde olması, kapının yangına 60 dakika dayanacak malzemeden yapılmayıp PVC olması, kapının kolunun olmaması, yangın kaçış levhaları ve yönlendirmelerinin bulunmaması ölüm ve yaralanmaların sayısını arttırmıştır. Yurt sakinlerini acil çıkışlara yöneltecek yön ve işaretler bulunmadığından ve yangın tatbikatı yapılmadığından çıkışlara yönelememişlerdir. Acil çıkış kapılarının sürekli kapalı olduğuna dair öğrencilerde oluşan inanç, yönelimi engellemiştir. Kapıların eriyip yapışması ve zehirli gaz çıkarması, kaçışı engellemiştir."

‘YANGIN ÖNGÖRÜLEBİLİRDİ’

Kararda, otomatik yangın algılama cihazının olmadığına dikkat çekilerek, "Sistem kurulu olsaydı yangının çıktığı herkesçe anlaşılacak, hem erken müdahale sağlanacak hem de yurdun tahliyesi sağlanabilecekti" denildi.

Kararda şunlar vurgulandı:

‘KAZA YA DA TESADÜF DEĞİL’

"Yangın tatbikatı yaptırılmış olsa; öğrenciler daha az panik yapacak, hangi hareket tarzlarını benimseyeceklerini bilecek, acil çıkış kapılarına doğru hareket tarzı ile yönelebilecek, var olsa yangın tüplerini kullanabileceklerdi. Binanın eski olduğu, çok dikkatli davranılması gerekliliği, yurtta yaşı küçük çocukların kaldığı, normalden çok güvenlik önlemi alınması gerektiği, yangın çıkabileceğinin öngörülebilir olduğu anlaşılmıştır. Kaza veya tesadüf ise söz konusu değildir."

NE OLMUŞTU?

Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılara ait yatılı tarikat yurdunda, 29 Kasım 2016’da ihmal zinciri sonucu yangın çıkmış, 10’u öğrenci 12 kişi can vermişti. Dernek başkanı ve yurt müdürünün de aralarında bulunduğu 18 sanıktan 12’si 7 ay 15 gün ile 12 yıl 2 ay 20 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Öne Çıkanlar