Mahkemeden Özgür Gündem ile dayanışmaya beraat

Mahkemeden Özgür Gündem ile dayanışmaya beraat
Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği davasında yargılanan Prof. Dr. Şebnem Fincancı, Erol Önderoğlu ve yazarımız Ahmet Nesin hakkında beraat kararı verildi.

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma gösterdikleri için haklarında dava açılan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazarımız Ahmet Nesin, bugünkü duruşmada beraat etti.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılarak gazetenin 1 günlük yayın yönetmenliği görevini üstlendikleri için "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme", "örgüt propagandası" suçlamalarıyla 1 buçuk yıldan 7 buçuk yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan TİHV Başkanı Prof. Dr. Fincancı, RSF Türkiye Temsilcisi Önderoğlu ile gazeteci-yazar Ahmet Nesin’in yargılandıkları davanın 11. duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'in beraatına karar verdi.

ULUSLARARASI KURUMLAR DA DAVAYI İZLEDİ

Uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşları temsilcilerinin de izlediği duruşmada Şebnem Korur Fincancı, son sözünü söylemeden önce yargı reformu paketinin beklenmesi için süre talep etti. Fincancı, talebinin reddedilmesi üzerine bu tavrı uygun bulmadığını söyleyerek beyanına başladı. Şebnem Korur Fincancı, Özgür Gündem'in yaşadığı baskılar nedeniyle dayanışma amaçlı birer günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasının başladığını, yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini belirtti.

Daha sonda söz alan Avukat Tora Pekin, yargı reformu paketinin beklenmesini istedi ve "Eğer bir mahkumiyet verilecekse bunun erken verilmesinde bir kamu yararı yok" ifadesinde bulundu. Mahkeme Başkanı araya girerek, "Mahkûmiyete koşullanmamıza gerek yok" dedi.

Bunun üzerine söz alan Avukat Özcan Kılıç ise, "Böyle bir kaygı olduğunu düşünüyorsanız, derhal beraat kararı verirsiniz ve bu kaygı ortadan kalkar" dedi.

MAHKEME BERAAT VERDİ

Mahkeme heyeti, avukatların süre talebini de reddederek duruşmanın devamına karar verdi.

Daha sonra duruşmaya verilen kısa aranın ertesinde mahkeme, Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'in beraatine karar verildiğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar