Makedonya'nın adı değiştirildi

Makedonya'nın adı değiştirildi
Makedonya meclisi 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' ismini onayladı.

Makedonya meclisi, ülkenin adının resmen 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' (Republika Severna Makedonija) olarak değiştirilmesini içeren yasayı onayladı.

120 sandalyeli mecliste yapılan oylamada 81 milletvekili ülkenin isminin değiştirilmesine 'evet' dedi. Öneriye karşı çıkan muhalefet ise Yunanistan ile varılan anlaşma kapsamında sunulan tasarıyı, oylamaya katılmayarak boykot etti. Anlaşmanın hayata geçirilmesi için Yunanistan meclisinin de kabul etmesi gerekiyor.

Makedonya'nın komşusu Yunanistan ile bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den bu yana yaşadığı isim ihtilafı, iki milyon nüfusa sahip Balkan ülkesinin AB yolundaki en büyük engel. Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in tarihi ve kültürel mirası iki ülke arasında tartışma konusu.

Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Türkiye ve birçok ülke Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanıyor. Yunanistan ile Makedonya arasında uzun yıllardır yaşanan "isim sorununun" çözümüne ilişkin tarihi anlaşma 17 Haziran'da imzalanmıştı. (Euronews)

Öne Çıkanlar