Malta'da gazeteci suikastı soruşturması istifa getirdi

Malta'da gazeteci suikastı soruşturması istifa getirdi
53 yaşındaki Caruana Galizia 16 Ekim 2017 tarihinde aracına konan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirmişti.

Maltalı araştırmacı gazeteci Daphne Caruana Galizia cinayeti soruşturması ile bağlantılı olarak Başbakan Joseph Muscat'ın Özel Kalem Müdürü Keith Schembri ve Turizm Bakanı Kondrad Mizzi istifa etti. Özel kalem müdürünün istifa ettiğini açıklayan Başbakan Muscat, Schembri'nin istifa nedenine ilişkin bilgi vermedi. Ancak medyaya yansıyan haberlerde, Schembri’nin soruşturma kapsamında polise ifade vereceği iddia edildi. Cinayete ilişkin yeni şüphelerinin ifadesinin alınacağını duyuran polis yetkilileri ise, bu isimlerin kimler olduğunu açıklamadı. Times of Malta gazetesi ise soruşturmayı yürüten ekibe dayandırdığı haberinde, Schembri'nin de ifade verecek isimler arasında olduğunu yazdı.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Schembri'nin istifasından birkaç saat sonra da Turizm Bakanı Konrad Mizzi istifa ettiğini açıkladı. Mizzi gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin görev süresini tamamlayabilmesi için bakan olarak istifa etmekle yükümlü olduğunu ifade etti. 

Malta’da cinayet soruşturması kapsamında ülkenin tanınmış iş insanlarından Yorgen Fenech'in geçen hafta polis tarafından gözaltına alınmasının ardından, Başbakanın Özel Kalem Müdürü Schembri ile enerji bakanlığı da yapmış olan Turizm Bakanı Konrad Mizzi baskı altında kalmıştı. Schembri ve Mizzi'nin Panama'da gizli şirketleri olduğu ve Fenech'den para aldığı ortaya çıkmıştı.

SİYASET - İŞ DÜNYASI İLİŞKİSİ

Fenech'in ortakları arasında olduğu enerji şirketi Electrogas ile sahibi olduğu Dubai merkezli 17 Black adlı firma hakkında Galizia, ölümünden önce haber yapmıştı. Galizia, bu firmanın Maltalı siyasetçilerle bağlantısı olduğunu iddia etmişti. Galizia'nın yaptığı araştırmalarda elde ettiği belgelerde, Turizm Bakanı Mizzi ile Başbakanın Özel Kalem Müdürü Schembri'nin Panama'da şirketleri olduğu ve bu şirketlere 17 Black adlı firmadan, ne olduğu açıklanmayan hizmetler karşılığında her gün binlerce euro ödeme yapıldığı öne sürülmüştü.

53 yaşındaki Caruana Galizia 16 Ekim 2017 tarihinde aracına konan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Galizia, yolsuzluk, rüşvet, kara para aklama gibi konular üzerinde çalışıyordu. Son olarak birçok ülkeden offshore şirketler aracılığıyla vergi kaçıran yatırımcıları ifşa eden Panama Belgeleri üzerine araştırmalar yapan Galizia'nın öldürülmesinin ardından üç kişi gözaltına alınarak haklarında dava açılmıştı. Ancak cinayeti kimin azmettirdiğine ilişkin soruşturma hâlâ sürdürülüyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar