Maraş’ta başlayan yolsuzluk operasyonu sırra kadem bastı

Maraş’ta başlayan yolsuzluk operasyonu sırra kadem bastı
Bir hakim açığa alındı. Kamu görevlileri, iş insanları gözaltına alındı. Mahir Ünal'ın da adının karıştığı tartışmalı ihaleler nedeniyle başlayan AKP’de rant kavgası devam ediyor.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - Maraş’ta sonbahar sert rüzgarlarla geldi. Eylül başında başlayan yolsuzluk operasyonu hakkında pek çok soru işareti varken dosyaya gizlilik kararı getirildi.

Yargı mensupları, belediyeler ve şirketlerle başlayan operasyon AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın kente gelmesi ardından gizliliğe büründü. Operasyonun seyrini derledik.

4 EYLÜL 2019 İYİ PARTİ SORU ÖNERGESİ

4 Eylül 2019’da İyi Parti Maraş İl örgütü, 12 Şubat Belediyesi’nin, yeni bina inşaat ihalesi, hizmet binası çevre düzenlemesi, personel durumu, borç alacak durumu, yerel basın ilişkisi, encümenlere verilen yetkiler ve ödemeler hakkında Belediye meclisine soru önergesi sundu.

 

10 EYLÜL 2019 OPERASYONLAR BAŞLADI

10 Eylül’de şafak operasyonuyla dördü kamu görevlisi olmak üzere en az dokuz kişi gözaltına alındı.

Soruşturmanın başlangıcını kentte görevli bir hakimin dosyası oluşturdu. Hakkında çok sayıda şikayet biriken hakim C.K. hakkında yürütülen soruşturmada teknik takibe iş insanları ve kamu görevlileri takıldı.

Operasyon kentte büyük ses getirdi.

11 EYLÜL MAHİR ÜNAL KENTE GELDİ

Ertesi gün 11 Eylül’de AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal Maraş’a geldi. Bir dizi temasta bulundu. İyi Parti İl Örgütü görgü tanıklığına göre temaslar arasında Kahramanmaraş Adliyesi de vardı. Ardından gözaltına alınanlar serbest kaldı. Soruşturma dosyasına gizlilik kararı geldi.

17 Eylül’de soruşturmayı yürüten kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele müdürü Kahramanmaraş'ta Yücel Kayadelen, kendi isteği üzerine Adana’ya tayin oldu.

MUHALEFET SESSİZ KALDI AKP İÇİ KAVGA İLE İHALALER AÇIĞA ÇIKTI

Bu operasyonun yankıları sürerken TBMM İçişleri Komisyon Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Twitter hesabından zehir zemberek açıklamalarda bulundu. Mahir Ünal’a yakın gazetecilerden Mustafa Karaarslan’ı hedef aldı. Hedefteki dolaylı isimler 12 Şubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve Mahir Ünal’dı.

AKP MİLLETVEKİLİ CELALLETTİN GÜVENÇ TWİTLERİ

"12 Şubat Belediyesi’nden beş yılda ne kadar para aldığını açıkla…

Kahramanmaraş’ta bir yolsuzluk operasyonu yapıldı. Sen yolsuzluğu araştıracağına bunu eski Büyükşehir Başkanıyla benim, Mahir Ünal’ı yıpratmak için yaptırdığımı ima ettin. O operasyonda 12 Şubat Belediyesi’nin Park Bahçe Müdürü ve Su Sporları Merkezini işleten kişi de vardı. Bize saldırarak gündemi değiştirmeye çalıştınız. Oysa tam gün Kahramanmaraş’ta bir muhalefet partisinin, İl Başkanı 12 Şubat Belediyesi’nin 15.5000.000’TL ye hizmet bina işi ikmal çevre düzenini alıp almadığı, o alımın usulünün ve miktarının ne olduğunu soramadın.

Kim bu Özge İnşaat? Mahir Ünal’ın Karargahı Ramada Otelin sahibi olan şirket mi? diyemediniz. Bu şirketin ortakları kimler? Dahası var. Kahramanmaraşlılar, devam edeceğim.…"

YEREL BASIN: TİWİTLER ERDOĞAN’IN İSTEĞİYLE SİLİNDİ

Etmedi. Kızılcahamam AKP kampından sonra mevcut twitleri de sildi. Bu talebin AKP Genel Başkanı Erdoğan’dan geldiği yerel basına yansıdı. Mahir Ünal kente bir ziyaret daha gerçekleştirdi. 12 Şubat Belediyesi çeşitli ihaleleri üzerinden yaşanan kavgada taraflar sessizliğe büründü ancak kentte sokaklar konuyu tartışmaya devam ediyor. Maraşlıların iddiaları konuşmaya devam ediyor. Kentteki intiba belediyelerin bütünüyle rant kavgası içinde olduğu yönünde. Bunu en açık telafuz edenler AKP'liler.

CHP MİLLETVEKİ: GÖZALTINA ALINANLAR İTİRAFÇI OLDU

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç operasyondan haftalar sonra konuştu. Basın açıklamasında "Bu basın toplantısı ihbar kabul edilsin" dedi.

"AKP içinde bir rant kavgası vardır beyler. Ey Kahramanmaraşlı hemşerilerim bu yaşanan bir rant kavgasıdır. O ifadelere hakimim. Önce onu söyleyeyim dosyada gizlilik kararı var. İfadelerde neler olduğunu söyleyemiyorum ama biliyorum, okudum.

Herkes birbirine girdi arkamıza yaslandık izledik. Twitin biri yazılıyor biri siliniyor neler neler? AKP içindeki kavga ortaya çıktı. Kim almış, ne almış, hangi ihaleler hangi araziler açılmış savcılık soruşturma başlatmak zorundadır. Ben söylemedim. Bir milletvekili söyledi. Gözaltına alınanlar itirafçı oldu. Ortada bir pislik var ateş olmayan yerden duman çıkmaz."

KENTTE ÖZGE İNŞAAT VE MAHİR ÜNAL NEDEN İLİŞKİLENDİRİLİYOR?

AKP Milletvekili Celalettin Güvenç’in twitlerinde bahsettiği Özge İnşaat 1988 yılında faaliyete başladı.

Özge İnşaat hastane, konut, kamu binaları, oteller, üniversite kampüs binaları, göletler, içme suyu işleri, altyapı ve üstyapı projelerinde son dönemde Maraş, Bingöl ve civar kentlerde son dönemde neredeyse tüm ihaleleri almış.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi, Kahramanmaraş Yeni Şehir Devlet Hastanesi, KSÜ Araştırma Uygulama Hastanesi, Milli Piyango İdaresi Hizmet Binası, KSÜ iktisat, mühendislik binası, tıp fakültesi, kütüphaneler, Şanlıurfa 600 konutluk TOKİ, Kahramanmaraş 200 konut, hastaneler, Pazarcık Devlet Hastanesi, Kocaeli Gölcük Devlet Hastanesi, Kahramanmaraş 12 Şubat hizmet binası, Bingöl Taziyeevi, camiler, afet konutları, gardiyan eğitim binası, öğrenci yurtları, otogar, jandarma komutanlığı, öğretmenevleri, TOKİ okulları, yemekhaneler ve Kuveyt’te iki hastane inşaatı var.

21 EKİM: 12 ŞUBAT BELEDİYESİ İMAR MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ

21 Ekim 2019’da Kahramanmaraş 12 Şubat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ahmet Tüfekçi istifa etti. Tüfekçi memur olarak görevine devam edecek. Tüfekçi, röportaj talebimizi kabul etmezken, yakın çevresine "Tarihi bölgelere imar izni vermesi konusunda baskı yaşadığını" paylaştı.

12 Şubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek. Gözaltılar ve iddialar üzerine üç kez basın toplantısı düzenledi.

"Allah her şeyi biliyor. Kullara hesap vermeyiz" dedi. "Bu belediyeler beş senede 592 ihale yaptı. 3 bin 142 doğrudan alım yaptı. Sayıştay da denetledi. Kimseye hesap vermeyiz. Allah her şeyi biliyor."

REKLAM VE TANITIM GİDERLERİ BİR YILDA 40 MİLYON TL'YE YAKIN

İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Avukat Ahmet Çabukel, konuyu Artı Gerçek’e değerlendirdi. Maraş’ta son dönemde kamu dosyalarının hangisini açsak ihalelerde şaibeler var. Yasaya uyduruluyor ama hukuki değil işlemler. Adil ve şeffaf değil." dedi.

İyi Parti olarak yerel basın Haber 46’ının sorusunu gündeme getirdi: "12 Şubat Belediyesi’nin Expo 2013 projesi kapsamında TM Etkinlik Şirketi’ne ihale ettiği tanıtım gideri bir yılda toplam 39 milyon 813 bin 834 TL. Bu giderlerin kente dönüşü olacak?"

Çabuk, bazı ihalelerin defalarca yapıldığını belirterek, Kahramanmaraş’ta hukuk mücadelesi başlatarak bu sürece ‘dur’ diyeceklerini paylaştı.

 

Öne Çıkanlar