İngiltere Başbakanı Theresa May istifa etti

İngiltere Başbakanı Theresa May istifa etti
Brexit çıkmazının ardından İngiltere başbakanı Theresa May istifa kararını açıkladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May yaptığı açıklamada istifa ettiğini duyurdu. May, 7 Haziran'da parti liderliğinden istifa edeceğini Londra'da yaptığı basın toplantısında duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump’ın devlet ziyareti sırasında (3-5 Haziran) hala görevde olacak. Bir halef seçilene kadar görevine devam edeceğini açıkladı.

May yaptığı açıklamada ayrıca "Brexit hakkında parlamentoda uzlaşma yaratamadığım için üzgünüm, yerime gelecek kişi bunu başarmak zorunda" dedi. Basın açıklması sırasında gözyaşalarını tutamadı.

Muhafazakar partil liderinin pozisyonu uzun zamandır sallantıdaydı. Kendi muhafazakar partisi içerisindeki AB dostu olan milletvekilleriyle Brexit savunucuları arasında baskı altındaydı. Ülke, Brexit referandumundan bu yana Brexit savunucuları ve AB yanlıları olarak derinden bölünmüş durumda.

May Brüksel ile yaptığı görüşmeler sonucunda Brexit'i en geç 31 Ekim tarihine ertelemek konusunda anlaşmıştı. Bu tarihin geçerli olup olmayacağı hatta Avrupa Birliği'nden İngiltere'nin kaotik bir çekilme tehdididinin devam edip etmediği de belirsizliğini koruyor.

Potansiyel haleflerinin sayısı oldukça çok.  En iyi şansa eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson sahip. Hayal kırıklığına uğramış Brexit seçmenlerini yeniden yakalamak için birçok kişi tarafından güvenilen bir isim. Ayrıca eski Brexit Bakanı Dominic Raab, yine eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İçişleri Bakanı Sajid Javid, Çarşamba günü Parlamento İşleri Bakanı olarak görevinden istifa eden Andrea Leadsom ve Savunma Bakanı Penny Mordaunt da May'in potansiyel halefleri olarak kabul ediliyor.



 

Öne Çıkanlar