Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 6 bin 653 lira

Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 6 bin 653 lira
Memur-Sen'in 'Açlık-yoksulluk Araştırması'nda, ağustos ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 385 TL, yoksulluk sınırı, 6 bin 653,16 TL olarak belirlendi.

Memur Sendikaları (Memur-Sen) Konfederasyonu'nca her ay hazırlanan 'açlık-yoksulluk araştırması' sonuçları, ekonomik krizin faturasını ödeyen emekçilerin içinde bulunduğun durumun vahameti bir kez daha gözler önüne serdi.

Hükümetin ve hakem heyetinin zam teklifini reddeden Memur-Sen'in 'Açlık-yoksulluk araştırması'na göre, Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 385 lira, yoksulluk sınırı ise 6 bin 653,16 lira olarak tespit edildi. Ağustos ayında Temmuz ayına göre gıda fiyatlarında ortalama yüzde 0,21'lik düşüş yaşanırken, Ağustos'ta en büyük artışlar yüzde 23,35 ile salatalık, yüzde 12,73 ile domates fiyatlarında oldu.

Yapılan araştırmada gıda, giyim, kişisel temizlik fiyatlarında düşüş olduğunu iddia eden Memur-Sen, sağlık, barınma, su, yakıt, ısınma, haberleşme, ulaşım, eğitim, kültür ve çevre ürünleri fiyatlarında artış yaşandı.

MEMUR-SEN YAPTIĞI ARAŞTIRMADA GIDA FİYATLARINDA 'DÜŞÜŞ' YAŞANDIĞINI İDDİA ETTİ

Memur-Sen araştırmasına göre, Ağustos ayında Temmuz ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,21’lik bir düşüş yaşandı. Ağustos ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 23,35 artışla salatalık, yüzde 12,73 artışla domates, yüzde 10,95 artışla sarımsak; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 29,82 azalışla sivri biber, yüzde 22,38 azalışla kuru soğan, yüzde 16,35 azalışla havuç fiyatlarında yaşandı.

Ancak araştırmadaki fiyatı düşen gıda ürünlerinin mevsim sebzeleri olduğu dikkat çekti.

'GİYİM, TEMİZLİK VE BAKIM FİYATLARI DÜŞTÜ'

Ağustos ayında Temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,63’lük bir düşüş gözlendi. Giyim fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 2,32 artışla erkek spor ayakkabısı, yüzde 2,07 artışla çocuk sweatshirt fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 5,29 azalışla çocuk tişörtü, yüzde 5,1 azalışla kadın terliği fiyatında düşüş gözlemlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 1,34’lük bir düşüş gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,45 artışla traş malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 6,51 azalışla makyaj malzemeleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

'HABERLEŞME VE ULAŞIM FİYATLARI ARTTI'

Ağustos ayında Temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 4,87’lik bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 33,33 artışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,29’luk bir artış olduğu belirlendi. Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 8,25 artışla araba kiralama ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 6,06 azalışla LPG dolum ücreti fiyatında düşüş gözlemlendi.

BİR AYDA İKİ ZAMLA YÜZDE 30'LUK BİR ARTIŞ GÖSTEREN ISINMA YÜZDE 3,2 OLARAK AÇIKLANDI

Aydınlanma madde fiyatında ise Ağustos ayında Temmuz ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmezken, ısınma fiyatlarında ortalama yüzde 3,21’lik bir artış gözlemlendiğin belirtildi. Barınma fiyatlarında ise geçtiğimiz aya göre yüzde 1,30’luk artış oldu.

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,39’luk bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Temmuz ayına göre değişimin yüzde 16,39 artışla özel üniversite ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 3,15 azalışla Umreye gidiş ücreti fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Ağustos ayında Temmuz ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,75’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,21 artışla derece fiyatlarında olduğu gözlendi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,59’luk bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,41 artışla fayans madde fiyatlarında olduğu gözlendi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar