Memur ve emekli devletten alacaklı

Memur ve emekli devletten alacaklı
Enflasyon 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin maaş zamlarını yuttu. Enflasyon farkını ise temmuzda alabilecekler.

Memur-Sen’in altına imza attığı memur ve memur emeklilerine bu yılın ilk altı ayı için verilen yüzde 4 toplu sözleşme zammı, enflasyonun altında kaldı. Beş aylık enflasyona göre yüzde 1 oranında enflasyon farkı oluştu. Memur ve emekli devletten alacaklı hale geldi. Ancak yine toplusözleşme gereği çalışanlar ve emekliler farkı almak için temmuza kadar beklemek zorunda kalacak. Memurun aylık kaybı telafi edilmeyecek.

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin ücret zamlarındaki erime de açığa çıktı. Memur-Sen bu yıl için yüzde 4+5’lik toplu sözleşme zammına imza atmıştı. Aralık ayına göre enflasyondaki değişim yüzde 4.99 oldu.

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, böylece beş aylık enflasyon, yüzde 4’lük maaş zamlarını da aştı. Çalışan ve emekliler enflasyon farkını ancak temmuzda alabilecek. Tabii bunun için haziran enflasyonuyla birlikte ortalamanın yüzde 4’lük toplusözleşme zammını aşması gerekecek. Toplusözleşme için yetkili konfederasyon olan Memur-Sen’in imzasının yeterli olması ise yeniden gündeme geldi. 

MEMUR VE EMEKLİNİN MUTFAK ENFLASYONU

Türkiye Kamu-Sen, ağustos ayında başlayacak toplu sözleşme görüşmelerinde konuyu gündeme getirme kararı aldı. Bu arada Memur-Sen diğer konfederasyonları masada istemiyor. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Toplu sözleşmeyi bağıtlama yetkisi iki kişinin eline bırakılamaz. O masada toplam 14 kişiyiz ve bu seneki toplu sözleşmede ben çoğunluk imzası ile bağıtlamanın yapılmasını talep edeceğim" dedi. 

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Bayram Zengin de, ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşürülmüş olmasının oldukça manidar olduğunu vurguladı. 

İlk beş ayda harcama grubunun dörtte birine karşılık gelen gıda ve alkolsüz içecek harcamalarındaki artışın yüzde 10.23 olmasının da ayrıca düşündürücü olduğunu dile getiren Zengin, "Çünkü bu oran memur ve emeklinin mutfak enflasyonudur. Mutfak enflasyonunun yıllık oranı ise yüzde 28.44 olarak ve yıllık en fazla artış gösterilen grup olarak açıklanmasına rağmen mayıs ayında ve ramazan olmasına rağmen yüzde 1.18 düşüş gösterilmesi TÜİK’in enflasyon hesaplamada vejetaryen mevsimini başlattığını gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı ısmarlama oranlar bile memur ve emekli için mutfaktaki yangının büyümeye devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Memur ve emeklilerin bir bayrama daha buruk girdiklerine işaret eden Zengin, bazı unvanlardaki memurların kayıplarını (aile ve çocuk yardımı hariç) şöyle sıraladı: 

- 12/1 derece ve kadrodaki hizmetlinin ocak ayında aylığındaki 113.81 TL’lik artışa karşın mayıs ayı enflasyon kaybı 157.22 TL oldu. Hizmetli 43.40 TL alacaklı hale geldi. 

- 9/1 derece ve kadrodaki memurun aylığında mayıstaki erime miktarı 168.48 TL, enflasyon alacağı 46.51 TL. 

- 7/1 derece ve kadrodaki öğretmenin aylığında mayıstaki erime miktarı 191.07 TL, enflasyon alacağı 52.75 TL. 

- 8/3 derece ve kadrodaki pratisyen doktorun aylığında mayıstaki erime 275.54 TL, enflasyon alacağı 76.07 TL. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar