Merkel Hessen'de yüzde 10 oy kaybetti

Merkel Hessen'de yüzde 10 oy kaybetti
Almanya'nın Hessen eyaletinde yapılan seçimde Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik ağır kayıp verdi. Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlarla birlikte 10 puan kaybetti.

Yaklaşık 4 milyon 400 bin seçmenin sandık başına çağrıldığı Almanya'nın Hessen eyaletinde düzenlenen bölgesel seçimde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU yüzde 28, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 20 civarında oy aldı.

Merkel'in partisi seçimin galibi olsa da, Hessen'de beş yıl önce yapılan seçimlerin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, CDU için ağır bir kayıp anlamına geliyor.

FEDERAL HÜKÜMET ORTAKLARI CDU VE SPD YÜZDE 10 OY KAYBETTİ

CDU, geçen seçimlere kıyasla yaklaşık yüzde 10 oranında oy kaybetiği belirtilirken, CDU'nun hükümet koalisyonu kurduğu SPD'nin de yaklaşık yüzde 10 oy kaybettiği gelen bilgiler arasında.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, bölgesel seçimlerde aldığı bu oy oranı, CDU için aynı zamanda Hessen'de 1966 yılından bu yana elde ettiği en kötü sonuç.

İLGİLİ HABER: MERKEL'İN HESSEN SINAVI

Seçimlerde, Yeşiller yüzde 19,5 oranında oy toplarken ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 12,5, Sol Parti yüzde 6,5, Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 7,5 oranında oy aldı.

Yeşillerin oy oranını artırmasındaki en önemli etken liste başı adayı 47 yaşındaki politikacı Tarık Al-Wazir'in popülaritesi oldu.

AfD de eyaletteki oy oranını artırarak eyalet meclisine girmeyi başardı. Hessen'de 2013 yılındaki seçimlerde yüzde 5 barajını aşamayan AfD, Almanya'daki 16 eyalet meclisinin tamamında temsil edilmiş olacak. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar