Almanya'dan Kaşıkçı tavrı: Silah satmak istemiyoruz

Almanya'dan Kaşıkçı tavrı: Silah satmak istemiyoruz
Suudi Arabistan'ın, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan kavgada hayatını kaybettiğini açıkladı ancak Merkel, 'Hala hiçbir şeyin aydınlatılmadığını' söyledi.

Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı'nın arbedede öldüğüne dair açıklamasına Almanya'da muhalefetten yaptırım çağrısı gelirken Merkel olayın daha net biçimde aydınlatılmasını istedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "dehşet verici" olarak tanımladığı olayın daha net bir biçimde aydınlatılması çağrısında bulundu. "Hâlâ hiçbir şeyin aydınlatılmadığını" söyleyen Merkel, aydınlatılması gereken noktaların netliğe kavuşturulması gerektiğini söyledi.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte ortak bir açıklama yapan Merkel, bu olayı en güçlü şekilde lanetlediklerini, Suudi Arabistan yönetiminden Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili şeffaflık beklediklerini ve bu cinayetin sorumlularının cezalandırılması gerektiğini belirtirken, Kaşıkçı’nın yakınlarına başsağlığı diledi.

"SİLAH SATMAK İSTEMİYORUZ"

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, "Cemal Kaşıkçı soruşturması tamamlanmadan Riyad’a silah satmak istemiyoruz" açıklamasını yaptı. 

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Almanya muhalefeti de Kaşıkçı'nın akıbetine ilişkin yapılan açıklamayı şüpheli buldu ve sorumlulara yaptırım uygulanmasını talep etti.

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grup Başkan Vekili Alexander Graf Lambsdorff, "olayın tam anlamıyla aydınlatılması için uluslararası toplumun baskıyı artırması gerektiğini" söyledi.

Riyad'ın açıklamasını "samimiyetsiz" olarak nitelendiren Yeşiller partisinin Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour da "Saray'ın kamuoyunu bu derece aptal yerine koyması inanılır gibi değil" diye konuştu.

"PRENS'E YAPTIRIM UYGULANSIN"

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Sevim Dağdelen de Kaşıkçı'nın bir cinayete kurban gittiğini söyleyerek, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı "olayın baş sorumlusu" olarak nitelendirdi. Nouripour ve Dağdelen, Almanya'nın Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurması için çağrı yaparken, Dağdelen Veliaht Prens ve diğer sorumlulara yaptırım da uygulanması gerektiğini söyledi.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) yapılan açıklamada, "Avrupa hükümetlerinden derhal net bir ortak tepki talep edildiği" belirtildi. Partinin Meclis Grup Başkan Vekili Rolf Mützenich, "Şimdiye kadarki ipuçlarının, açıklanan hikayenin inandırıcılıktan son derece uzak olduğuna işaret ettiğini" söyledi. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar