Merkez Bankası 37 milyarı yarın devredecek

Merkez Bankası 37 milyarı yarın devredecek
Merkez Bankası'nın nisanda yapılması gerekirken öne çekilen Genel Kurul Toplantısı yarın yapılacak. Toplantıda 37 milyar liralık kâr Hazine'ye devredilecek.

Merkez Bankası'nın Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı yarın saat 10.30'da Ankara'da gerçekleştirilecek. Üç gündem maddesi ile toplanacak Genel Kurul'un, birinci gündem maddesi açılış ve toplantı başkanlığının oluşturulması olacak.

Merkez Bankası'nın normalde nisan ayında yapılan Genel Kurulu'nu erkene çekmesine ilişkin daha önce açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "piyasaya daha erken likidite sağlamak için yapılıyor" şeklinde konuşmuştu.

Bakan Albayrak ayrıca, TCMB'den Hazine'ye devredilecek kârın 20 milyar liralık beklentinin çok üzerinde 37 milyar TL olarak gerçekleştiğini ve bu tutarın önemli bir kısmının ocak ayında devreye gireceğini söylemişti.

Banka esas mukavelesinde yer alan "Genel Kurul toplantıları her yılın nisan ayı içinde ve banka meclisinin tespit edeceği günde toplanır" ifadesinin "Genel kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve banka meclisinin tespit edeceği günde toplanır" şeklinde değiştirilmesi ise ikinci gündem maddesi olarak görüşülecek.

Üçüncü gündem maddesini de bankanın 2018 yılı dönem kârından avans dağıtımı yapılmasına karar verilmesi hususunun Genel Kurul'un onayına arzı oluşturacak.

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Genel Kurulu olağanüstü bir kararla ocak ayına çekilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Hazine'ye 37 milyar lira vereceğini söylemişti. Albayrak, "TCMB'nin nisan ayında Hazine'ye devredeceği kârı ocakta 20 milyar TL olarak öngörmüştük, şimdi bu rakam 37 milyar TL seviyesinde görünüyor, bu kaynağın önemli bir kısmı ocak ayında devreye girecek" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar