Merkez Bankası'ndan üçüncü müdahale

Merkez Bankası'ndan üçüncü müdahale
Kamu bankaları aracılığıyla 1 milyar dolardan fazla döviz satılırken, TCMB üçüncü bir hamle daha yaparak, döviz depo karşılığı verilen TL faizini yüzde 25,50’ye çıkardı.

ARTI GERÇEK - TCMB, dün başlattığı açık ve örtülü faiz artışları serisinde bu sabah üçüncü adımı attı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu sabah döviz depo karşılığı verdiği TL'nin faizini yüzde 24'ten yüzde 25,50'ye çıkardı. Böylece dünkü iki müdahalenin ardından üçüncü müdahalesini yapmış oldu.

Dolar kurunun dün 6,25 seviyesine kadar yükselmesi, euronun 7 lira seviyesine kadar çıkmasının ardından müdahaleler arka arkaya geldi. 

Merkez Bankası dün yaptığı bir açıklama ile, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" açıklamasında bulunmuştu. Piyasa politika faizini belirlemekte olan haftalık repo ihalelerinin durdurulmasını "örtülü" faiz arttırımı olarak yorumlamıştı.

Yine dün TCMB TL zorunlu karşılık oranını yüzde 40’tan yüzde 30’a indirmişti. Merkez Bankası’nın bu konuyla ilgili açıklamasında da şu ifadeler yer almıştı:

"Finansal piyasalarda son dönemdeki gelişmeler dikkate alınarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla,
Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 40’tan yüzde 30’a indirilmesine, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırılmasına karar verilmiştir. Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânına ilişkin yapılan değişiklik sonucunda piyasaya 2,8 milyar dolar likidite verilmesi ve piyasadan 7,2 milyar TL tutarında likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik sonucunda ise piyasadan 3 milyar ABD doları likidite çekilmesi beklenmektedir."

Merkez Bankası'nın dün aldığı kararlardan sonra dolar kuru 6,24'lerden 6,05’lere kadar düştü.

Gece kamu bankalarının Asya piyasalarında dolar sattığı haberleriyle birlikte sabaha karşı 6,05’e kadar düşen dolar/TL kuru sabah yeniden 6,12-6,14 bandında dalgalanıyor. Euro ise 6,88-6,89 bandında.

Reuters'a bilgi veren kaynaklar, Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla döviz satış gerçekleştirildiğini söyledi. Reuters'a konuşan üst düzey bir kaynak, "Ziraat başta olmak üzere kamu bankaları aracılığıyla piyasalarda dün ve gece yarısından sonra 1 milyar dolardan fazla satış gerçekleştirildi. Bu kanalla kurdaki artış durdurularak kurun bir miktar geri gelmesi hedeflendi" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar