Mesaiye kalmayan işçi darp edilerek istifa ettirildi

Mesaiye kalmayan işçi darp edilerek istifa ettirildi
İnşaat-İş 'İnşaat işçisine saygı duymayı öğreneceksiniz' açıklamasında bulundu.

Antalya’da Proses adlı taşeron firma üzerinden Fun&Sun River Resort Otel'de tesisat işçisi olarak çalışan Cemal Öcal, mesaiye kalmadığı için darp edilerek kendisine isteği dışında istifa dilekçesi imzalatıldığını iddia etti. 

MESAİYE KALMAYINCA DARP EDİLDİ

Patronların işçilere köle gözüyle baktığını belirten Öcal, "Benim işim olsun işçilerin parası yatmış- yatmamış, bunu önemsemiyorlar. Mesai zorunlu olmadığı halde işveren işçileri mesai yapmaya zorluyor" dedi.

Firma sahibinin yeğeni Sinan Akıncı'nın kendisine zorla mesai yaptırmaya çalıştığını ancak bunu kabul etmediğini dile getiren Öcal, "Şirketin para vereceğine inanmıyorum deyip işten ayrılacağımı söyleyince, üzerime yürüyüp boğazımı sıkmaya çalıştı. Sonrasında çelme takıp yere düşürüp darp etti. Arkadaşlar ellerinden aldı. Sinan Akıncı, 'bırakın, beni bunu parçalayacağım ve öldüreceğim' dedi. Eğer arkadaşlar yetişmeseydi beni öldürecekti" ifadesinde bulundu.  

İSTİFA DİLEKÇESİ İMZALATTILAR

Sinan Akıncı tarafından darp edildikten sonra parasını almak için muhasebeye gittiğini söyleyen Öcal, "Muhasebede Mikail diye biri vardı. Bana, 'Yukarıdan emir geldiğini söyleyip istifa dilekçesini imzalarsan sana 300 TL veririm. İmzalamazsan;  yazmasan bir kuruş vermem. İstediğin yere git başvur ben sana bu parayı vermem' dedi. Darp edilip istifa dilekçesini imzalattılar. Hakkımı istiyorum" ifadelerini kullandı.

AKINCI: OLAYI NE DOĞRULUYORUM NE DE YALANLIYORUM

Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı'nın ulaştığı şirket yetkilileri ise, olayla ilgili bilgilerinin olmadığını ileri sürdü. Öcal'ı darp ettiği iddia edilen Akıncı ise "Darp raporu var mı? Darp raporunu getirsin. İsterse polise mahkemeye versin?  Olayı ne doğruluyorum ne de yalanlıyorum. Sizi de mahkemeye vereceğim. Yazın haberi" dedi.

"ÜYEMİZİN ALACAKLARI DERHAL ÖDENMELİ, ÖZÜR DİLENMELİDİR"

İnşaat İşçileri Sendikası ise konuya ilişkin "İnşaat işçisine saygı duymayı öğreneceksiniz" başlıklı bir açıklama yayınladı.

"Sendikamız üyesi Cemal Öcal, mekanik tesisatçı olarak çalıştığı Fun&Sun River Resort Otel’de Proses adlı taşeron firma sahiplerinden Sinan isimli bir şahıs tarafından ücretini istediği için dövülmüştür" denilen açıklamada şunlara yer verildi:

"İnşaat-İş olarak alışık olduğumuz bu taşeron firma zulmüne hiçbir zaman sessiz kalmadık ve bundan sonra da asla sessiz kalmayacağız. Bir işçi için, hele hele bir inşaat işçisi için önemli olan ücret ve yaşam hakkı aynı zamanda onur ve haysiyet hakkıyla bir anlam taşır ve bizler için bu ikisi birbirinden ayrılamayacak bir bütünün parçasıdır. O yüzdendir ki mücadele şiarlarımızın başında 'İnşaat işçisine saygı duymayı öğreneceksiniz!' gelmektedir.

Nasıl ki ödenmeyen ücretlerden ve insan onuruna yakışmayan ağır çalışma ve güvenlikten yoksun çalışma ortamlarından yüklenici firma sahipleri birinci dereceden sorumluysa, taşeron firma Proses’in sahiplerinden dayak yiyen üyemiz Cemal Öcal’ın tüm haklarından da Fun&Sun River Resort Otel’in patron ve yöneticileri sorumludur.
İnşaat İşçileri Sendikası olarak buradan sesleniyoruz; üyemizin alacağı ücretler derhal ödenmeli ve uğradığı şiddet karşılığı üyemizin incinen onuru için özür dilenmelidir."

Öne Çıkanlar