Miçotakis: Pontus soykırımını gündeme getireceğiz

Miçotakis: Pontus soykırımını gündeme getireceğiz
Türkiye ile Libya arasında imzalanan Doğu Akdeniz anlaşmasına tepki gösteren Miçotakis, 'Pontus soykırımı, Yunan tarihinde trajik bir fasıl ve içinde dersler barındırıyor' dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'nin "bölgesel liderlik için saldırgan" bir politika yürüttüğünü belirterek, "Pontus soykırımını uluslararası kamuoyunun gündemine getireceğiz" dedi.

Türkiye ile Libya arasında, Doğu Akdeniz'deki yetki alanlarını belirleyen anlaşmanın imzalanması Yunanistan'da  sert eleştirilre neden oluyor. Libya Büyükelçisi'ni sınır dışı etme kararı alan Yunanistan, Türkiye'ye karşı da tonu giderek yükselen bir tutum alıyor.

Uluslararası soykırım suçlarıyla ilgili Atina'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, tarihteki soykırım suçlarının ileride tekrarlanmaması için önemli dersler çıkarılması gerektiğini belirterek, Avrupa Parlamentosu aracığıyla, İsrail ve Ermenistan ile işbirliğiyle "Pontus soykırımını" uluslararası kamuoyunun gündemine getireceği taahhüdünde bulundu.

Miçotakis, "Pontus soykırımı, modern Yunan tarihinde trajik bir fasıl ve içinde dünyanın her yerinde bu tür olayların tekrarlanmaması için gerekli dersleri barındırıyor" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Haber Ajansı'na (ANA) göre, konuşmasında Türkiye’ye sert eleştireler yönelten Miçotakis, Ankara’yı, "geniş bir bölgede alışılmamış bir bölgesel liderlik için saldırgan tavır içine girmekle" suçladı.

Türkiye ve Libya arasında yapılan anlaşma ile Doğu Akdeniz’deki gelişmelere atıfta bulunan Miçotakis, "İlk defa fırtınalarla karşılaşmayan Yunanistan her seferinde zorlukları dirençle atlatıp, sakin denizlere geri dönmesini başardı." ifadesini kullandı.

Miçotakis, gelecek hafta parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerle kapalı oturumda bu konularla ilgili hükümetin bilgi vereceğini söyledi. (Kaynak: Euronews)

Öne Çıkanlar