'Millet İttifakı'nı değil, demokrat adayları destekleyeceğiz'

'Millet İttifakı'nı değil, demokrat adayları destekleyeceğiz'
HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, 'Millet İttifakı’na destek açıklaması yapmadık. Millet İttifakı'nı değil, demokrasi konusunda kararlı ve istekli olduğunu gördüğümüz adayları destekleyeceğiz' dedi.

Aday çıkarmadıkları yerlerde, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, dernekler, demokratik örgütler, aydınlar ve yazarlarla görüşmeler yaparak bu karara vardıklarını belirten HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, "Millet ittifakını değil, demokrasi konusunda kararlı ve istekli olduğunu gördüğümüz adayları destekleyeceğiz. Bu karar ve istek CHP'li adayda da olabilir, bağımsız adayda da" dedi. AKP-MHP koalisyonunun en fazla zulüm HDP'ye ve onun seçmenine yaptığını belirten Oluç, "HDP seçmeni onurludur ve hiçbiri bu kadar ağır hakaret ve tehditte bulunan iktidara tek bir oy bile vermez" şeklinde konuştu.

'SEÇİM STRATEJİMİZ İKİ AYAKLI'

DW Türkçe'den Tunca Öğreten'e konuşan HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, "İki ayaklı bir seçim stratejimiz var. Biliyorsunuz, halkın iradesi hiçe sayıldı ve iktidar 102 belediyemizden 96'sına kayyum atadı. Bu kayyumların birçok belediyede yolsuzluk yaptığı Sayıştay raporlarına da yansıdı. Belediyelerin tümünü borçlandırdılar. İlk hedefimiz kayyum atanan belediyeleri geri kazanmak. Stratejimizin ikinci ayağındaysa Türkiye'nin batısı var" dedi.

Oluç, stratejilerinin ikinci ayağına ilişkin ise şöyle konuştu:

"Türkiye saldırgan, savaşa, işgale ve çatışmaya dayanan, imzaladığı uluslararası sözleşmeleri umursamayan AKP-MHP koalisyonu tarafından yönetiliyor. Bu koalisyonun bütün alanlardaki politikalarının sınırlanması, geriye püskürtülmesi son derece önemli. Bu nedenle AKP-MHP koalisyonunun egemenlik alanını daraltacak her türlü demokratik adım meşrudur. Biz de bu konuda adım atanlarla birlikte hareket etme kararı aldık."

'DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN TALEBİYLE ADAY ÇIKARMADIK'

HDP'nin AKP ve MHP'ye karşı CHP ve İYİ Parti adaylarını mı destekleyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Oluç, "Tek tek partileri saymak doğru olmaz. Bu karara varırken hem yerelde, hem de metropollerde sivil toplum kuruluşları, sendikalar, dernekler, demokratik örgütler, aydınlar ve yazarlarla görüşmeler yaptık, önerilerini dinledik. Bizden, batıda demokrasi güçlerinin ortak hareketini sağlayacak, adalet ve hukukun üstünlüğünü, güçlü yerel yönetim anlayışını savunan adayları desteklememizi talep ettiler. Biz de demokrasi ve barış için fedakarlık yapmaya, üç büyük şehirde aday çıkarmamaya karar verdik. Bizden talepte bulunan demokrasi güçleri CHP adaylarının ihtiyaca cevap olacağını düşünür ve desteğimizi isterse biz de destekleriz" dedi.

'İYİ PARTİ, BİZE KARŞI MHP'DEN DAHA UÇ ÖNERİLER GETİRİYOR'

Oluç, İYİ Parti'nin adaylarına ilişkin "Biz, millet ittifakına dönük bir destek açıklaması yapmadık. Açık konuşalım, İYİ Parti zaten bizim dile getirdiklerimizden rahatsız oluyor. Hepsi için demiyorum ancak bazı İYİ Partililerin demokrasi anlayışlarının hangi sınırlar çerçevesinde olduğunu görüyoruz zaten. İYİ Parti daha çok MHP ile yarış içinde. Meclis'te de görüyoruz, kimi zaman bize karşı MHP'den daha uç öneriler getirebiliyorlar. Dediğim gibi millet ittifakını değil, demokrasi konusunda kararlı ve istekli olduğunu gördüğümüz adayları destekleyeceğiz. Bu karar ve istek CHP'li adayda da olabilir, bağımsız adayda da" ifadelerini kullandı.

'DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN İŞARET ETTİĞİ ADAYI DESTEKLERİZ'

Oluç, 'CHP'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu sıraladığınız kriterlere uygunsa, açıktan HDP seçmenine oy vermesi yönünde bir çağrıda bulunur musunuz' sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Elbette. Kriterlere kim uyuyorsa, demokrasi güçleri hangi adaya işaret ediyorsa bunu açıkça söyleriz. Üç büyük şehirde aday göstermiyoruz ama hem ilçe, hem de büyük şehir belediye meclisleri için adaylarımız olacak. Evet, biz büyük şehirlerde fedakarlık yapıyoruz. Bunun karşılığında diğer partilerin seçmenlerinden de bu ikisi için destek talep edeceğiz."

'MİROĞLU KONUŞTUKÇA KÜRT SEÇMEN AKP’DEN UZAKLAŞIYOR'

Oluç, AKP'li Orhan Miroğlu'nun 'HDP seçmeninin oyuna talibiz' sözlerine ilişkin ise "Orhan Miroğlu'nun bu tür çağrıları daha sık yapmasını istiyoruz. Miroğlu Kürt seçmene karşı ne kadar çok çağrıda bulunursa, Kürtler de AKP'den o kadar uzaklaşıyor" dedi.

'HDP SEÇMENİ ONURLUDUR, AKP’YE OY VERMEZ'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, HDP'nin üç büyük şehirde aday göstermeme kararını 'AKP'ye destek' olarak yorumlamasına dair de konuşan Oluç şunları söyledi:

"Akşener'in sözlerini gülerek okuduk. Acaba bu analizi hangi verilere dayanarak yaptı? AKP-MHP koalisyonu en fazla zulüm ve baskıyı HDP'ye ve onun seçmenine yaptı. HDP seçmeni onurludur ve hiçbiri bu kadar ağır hakaret ve tehditte bulunan iktidara tek bir oy bile vermez. Meral Hanım'ın şüphesi olmasın.

HDP'nin AKP ile işbirliği yapacağı en çok 7 Haziran 2015'teki seçimlerden önce söylenmişti. Peki kim işbirliği yaptı: MHP. CHP ise AKP ile koalisyon kurulabilir mi diye istikşafi görüşmelerde bulundu. 16 Nisan referandumunda da söylendi bu sözler. Ancak HDP hem batıda, hem de Kürt illerinde 'hayır' verdi. Demokratik siyasetin gereklerine göre partiler birbirleriyle elbette görüşür. Ancak bizim AKP ile yapacağımız görüşme kapalı kapılar ardında olmaz. Görüşüyorsak çıkar açıkça söyleriz."

Öne Çıkanlar