Mızraklı: Çocuk eksenli çalışmaları çoğaltacağız

Mızraklı: Çocuk eksenli çalışmaları çoğaltacağız
Çocuk Çalışmaları Formu’nda konuşan Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, kentte çocuk eksenli çalışmaları çoğaltacaklarını söyledi.

ARTI GERÇEK - Diyarbakır’da 16 kurumun öncülüğünde düzenlenen Sur Çocuk Şenlikleri Festivali sürüyor. Festival kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde "Çocuk Çalışmaları Formu" düzenlendi.  

Foruma Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya katıldı.

MIZRAKLI: ÇOCUK EKSENLİ KENT ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ

Sur Çocuk Şenlikleri Festivali 4’üncü gününde gerçekleşen forumda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, 6 ay önce kent sözleşmesi çalışması yürüttüklerini söyledi. Bu çalışmayı yürütürken birçok STK’nın içinde yer aldığı ‘Çocuk Dostu Kent Çalışması’ yapıldığını öğrendiklerini ifade eden Mızraklı, bu çalışmanın kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, "Kentler yerel yönetimlerin seçim arifesinde tarif edilirken, engelsiz, çevreci, kadın ve çocuk dostu kentler gibi birçok kavramla ifade edilir. Bizde o dönemde ağız dolusu cümleler kurmaya çalışıyorduk. Fakat pratik süreçler hiçte bu ağız dolusu cümleler gibi olmuyor. Başladığımız andan itibaren bütün hasarlı ve travmaların yaşandığı dönemde duruma teslim olmayıp çalışmış olanlarımızda bulunuyordu. Çocuk, kadın ve engelli çalışmalarına değer katmış birçok arkadaşımızın önemli şeyler biriktirdiğine tanık olduk" dedi.

Kent sözleşmesi planlamasını yaparken, çocuklar için yaşanılabilir bir kent başlığında çalışmalarını çok fazla zenginleştiremediklerine değinen Mızraklı, "Umuda ve geleceğe dair bir şeyler yapılacaksa çocuğu merkeze almamız gerekiyor. Çocuk eksenli çalışmaları çoğaltabildiğimiz günlerin geleceğinin sözünü vermek istiyorum. Çocuk ile kadın açısından oldukça zorlu ve sıkıntılı bir dönem yaşadık. Halen de kısmen yaşıyoruz. Bu çerçevede zorluk ve sıkıntıları aşabildiğimiz, çocuk sesi ile gülücüklerinin eksik olmadığı yarınlar diliyorum"  diye konuştu.

MÜZİK KÖYÜ OLUŞTURULMALI

MA Music Center eğitmeni Şerko Kanivar, festivallerin dört duvar arasına sıkışmaması gerektiğini söyledi. Bu tür organizasyonların çocukların ayağına gitmesi gerektiğini ifade eden Kanivar,  gezici festivallerin yapılmasını istedi. STK’ların festival konusunda tecrübelerinin olduğunu ve birikimlerin diğer kentlerde de düzenlenecek festivallere aktarması gerektiğini ifade eden Kanivar,  yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi. Burada ki katılımcılarla birlikte bir Müzik Köyü’nün oluşturulabileceğini ifade eden Kanivar, Müzik Köyü projesinin binlerce çocuğa hitap edeceğini söyledi.

158 ÇOCUKLA ANKET TARZI ÇALIŞMA

İHD üyesi Gülesra Güllü, kentte çocuk alanında faaliyet yürüten STK’larla birlikte oluşturdukları strateji belgesini katılımcılarla paylaştı. Çocuk dostu kentlerin tarihsel gelişimi konusunda bilgiler veren Güllü, barınma, beslenme, sağlık ve çocuk işçiliği ile ilgili neler yapabileceklerini tartıştıklarını ve bunun sonucunda ‘Çocuk Dostu Kent Strateji Belgesi’ni’ ortaya çıkardıklarını söyledi. Farklı mahallelerde 158 çocukla anket tarzında çalışma yürüttüklerini belirten Güllü, çocukların havuz, yeşil alan, oyun alanları gibi isteklerini katılımcılara iletti.

Sur Çocuk Festivali devam ediyor. Festival kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Kırklardağı’nda Uçurtma Şenliği gerçekleştirilecek.

Öne Çıkanlar