Mobius'tan uyarı: Faiz artışı çözüm değil

Mobius'tan uyarı: Faiz artışı çözüm değil
Uluslararası piyasalarda 'yatırım gurusu' olarak bilinen Mark Mobius'a göre, Merkez Bankası'nın faiz artışı yatırımcı güvenini artırmayacak...

Uluslararası piyasalarda "yatırım gurusu" olarak bilinen Mobius Capital Kurucusu Mark Mobius, Merkez Bankası'nın faiz artışının ekonomiye yönelik yatırımcı güvenini artırmayacağını belirtti.

CNBC'ye verdiği mülakatta faiz artışının çözüm olmadığını belirten ünlü yatırımcı, "Çözüm, sadece yabancı değil yerli yatırımcıların da güvenini kazanmaktan geçiyor. Bu da bütçede dengeli politikalar oluşturmaya başlamaktan ve yatırımcıya güven veren adımlar atmaktan geçiyor" şeklinde yorum yaptı. 

Ekonomik sıkıntılarla mücadele eden Arjantin örneğini veren Mobius, "Arjantin de faiz artırdı ancak güven oluşmayınca faiz artışının da etkisi olmuyor" ifadesini kullandı. 

Arjantin Merkez Bankası, geçen ay para birimi pesodaki değer kaybının önüne geçmek için politika faizi olan haftalık faizi 1500 baz puan artırarak yüzde 45'ten yüzde 60'a çıkarmış ancak bu adım da pesonun değer kaybının önüne geçememişti.

Merkez Bankası, eylül toplantısında politika faizini 625 baz puan artırarak yüzde 17,75'ten yüzde 24'e yükseltmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı bir konuşmada faiz artışı için, "Merkez Bankası faiz artırımını oldukça yüksek gerçekleştirildi. Haydi buyur bağımsızlık. Bağımsızlığın neticesini göreceğiz, şu an şahsen sabır safhamdır" ifadelerini kullanmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar