Moody's: Türkiye yeni bir kur krizi yaşayabilir

Moody's: Türkiye yeni bir kur krizi yaşayabilir
Moody's'in bugün ülkelerin kredi durumuyla ilgili Londra'da toplantısı vardı. Türkiye ile ilgili sunum da yapılacaktı. Moody's, sunumu beklemeden açıklamayı yaptı.

ARTI GERÇEK - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bugün ülkelerin kredi durumu hakkında Londra'da bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirecek. Türkiye ile ilgili sunum da Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri ile birlikte öğleden sonra yapılacaktı. Ancak, Moody's'in Türkiye'nin kredi durumu hakkındaki yorumları günün ikinci yarısını beklemedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in araştırma notunda Türkiye'nin görünümünün pozitife yükseltilmesinin zor olduğu belirtildi. "Kurumların aşınması, dış kırılganlık Türkiye'nin kredi profilini zayıflattı" denen Moody's notunda, enflasyonist baskıyı azaltacak bir politika izlenmezse Türkiye'nin kredi notunun düşeceği belirtildi.

Dış finansman desteği ve ABD ile Türkiye arasındaki gerilimin düşmesinin kredi notu açısından pozitif olacağı ifade edilen notta, görünümün pozitife yükseltilmesinin zor olduğu, buna karşın para ve maliye politikalarının daha uyumlu olması halinde not görünümünün istikrara kavuşabileceğini söylendi.

Moody's, yapısal dengesizliklere yönelik reformların kararlı bir şekilde uygulanmasının da kredi görünümünün istikrara kavuşmasında etkili olabileceği söylendi.

Türkiye'nin Ba3/negatif kredi profilinin genç nüfus ve görece güçlü kamu borç göstergeleri gibi güçlü yanlarının yüksek enflasyon, siyasi belirsizlik ve yükselen dış kırılganlık gibi olumsuzlukları dengelemesini yansıttığı ifade edildi.

Moody's'in tespitleri şöyle:

- Türkiye'nin kredi profili, siyasi belirsizlik ve dış kırılganlığa karşı ekonominin güçlü taraflarını dengeliyor. Türk ekonomisini güçlü tarafları genç nüfus ve göreceli olarak sağlıklı kamu borç oranı.

- Kurumların gücünün aşınması ve yükselen dış kırılganlık Türkiye'nin kredi profilini zayıflattı.

- Jeopolitik gerilimlerin tekrarlanması ve yanlış politika adımlarının geçen yıl yaşanan kur krizinin tekrarlanmasına yol açma potansiyeli var.

- Not görünümünün pozitife dönmesi veya bir not artırımı muhtemel değil, ancak mali ve parasal politikalar daha uyumlu hale gelir ve ekonomik reformlar uygulanır ise görünüm durağan hale gelebilir.

- Dış finansman desteği ve ABD ile gerilimin düşmesi kredi notu için pozitif olur.

- Eğer Türk yetkililer dış finansman ihtiyacını hafifletecek, enflasyonist baskıyı azaltacak etkin bir politika çerçevesi izleyemezler ise Türkiye'nin kredi notu düşürülür. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar