25 Kasım'da Taksim'de kadınlara biber gazı

25 Kasım'da Taksim'de kadınlara biber gazı
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde polis kadınlara plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle çok sayıda kentte eylemler düzenlendi. Bu eylemlerin en kapsamlısı geçen yıllarda da olduğu gibi İstanbul'da gerçekleştirildi.

İLGİLİ HABER: KADINLAR SOKAKTA: DEVLET ŞİDDETİNİ DE ERKEK ŞİDDETİNİ DE REDDEDİYORUZ

Kadın derneklerinin organizasyonuyla Taksim Tünel Meydanı'nda buluşan binlerce kadın Galatasaray Meydanı'na yürümek istedi. Yürüyüş öncesi İstiklal Caddesi'ndeki sokaklar kapatılırken, Galatasaray Meydanı’nın bariyerlerle kapatıldığı görüldü.

 

Tünel Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, "Erkek şiddetine bahane çok susmaya hayatlarımızdan vazgeçmeye niyetimiz yok" pankartı açtı. Eylemde, Kürtçe-Türkçe "Şiddete karşı çare kadın", "Öz savunma haktır yargılanamaz", "Leyla haklıdır tecrit kaldırılmalı" dövizleri taşındı.

 

 

"Jin jiyan azadi" ve "Kadınlar artık susmayacaklar" sloganları atan kadınlar Galatasaray Meydanı’na doğru yürümek istedi. Yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. Kısa bir mesafe yürüyen kadınların önü polisler tarafından kesildi. Kadınlar bunun üzerine "Aç aç barikatı aç" sloganı attı.

 

 

Polis yürümek isteyen kadınlara dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Kadınlar polisin anonsuna karşı "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganı attı. Bütün engellemelere rağmen yürümek isteyen kadınlara polis gaz bombaları ve plastik mermiler ile müdahale etti.

Müdahaleye rağmen yürümek isteyen kadınlara polisin şiddet uyguladığı da görüldü. HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de polis tarafından darp edildi. Sloganlar atarak barikat önündeki bekleyişlerine devam eden kadınlar yaklaşık bir saat sonra ara sokaklara dağılarak farklı noktalarda basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

 

 

"Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü. Karşı karşıya kaldığımız erkek şiddetini, bu şiddetin devletler eliyle meşrulaştırılmasını ve uygulanmasını dünyanın dört bir yanında görünür kıldığımız bugünde ne acı ki sesimiz şiddetle kısılmak isteniyor. Hergün göz göre göre gelen kadın cinayetlerinin önlenemediği bu ülkede bir de bu şiddetin karşısında sessiz bırakılmak isteniyoruz. Kadın cinayetlerini, erkek şiddetini önleyemeyenler biz kadınların isyanını durdurabileceğini sanıyor. Halbuki biz kadınların susmaya, haklarımızdan, mücadelemizden, hayatımızdan ve birbirimizden vazgeçmeye hiç niyeti yok. Kadınları değil, erkek şiddetini engelle. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itiat etmiyoruz."

Kadınlar, polisin okunmasına izin vermediği açıklamayı. sosyal medya hesaplarından paylaştı.
 


DİYARBAKIR'DA DA YÜRÜYÜŞE İZİN YOK

Dicle Amed Kadın Platformu öncülüğünde Sur'da toplanan kadınlar, Ofis'teki Sanat Sokağı'na kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Ancak HDP Sur ilçe binası önünde bekleyen kadınlar polis tarafından ablukaya alındı. 

Kadınları slogan atmamaları yönünde uyaran polis yürüyüşe izin vermedi. Polisi protesto eden kadınlar "Kadınlara değil tecavüze barikat", "Kadınlar sokağa haklarını almaya" sloganları attı.

Öne Çıkanlar