Muafiyet haberi petrolü altı ayın zirvesine taşıdı

Muafiyet haberi petrolü altı ayın zirvesine taşıdı
ABD'nin İran'dan petrol alımı için aralarında Türkiye'nin de olduğu sekiz ülkeye verdiği muafiyeti uzatmama haberinin ardından petrol 74 doların üzerine çıktı.

ABD'nin İran'ın petrol ithal eden ülkelere tanıdığı yaptırım muafiyetine son verdiğini bugün açıklaması bekleniyor. Kararla birlikte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler ithalatı kısa süre içinde durdurmamaları halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

ABD'nin kasım ayında tekrar başlattığı İran yaptırımlarından altı ay süreyle muafiyet alan sekiz ülke arasında Türkiye de bulunuyordu. ABD'nin muafiyet süresini bazı ülkeler için uzatacağı tahmin ediliyordu.

ABD'li Washington Post gazetesinin köşe yazarlarından Josh Rogin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün, 2 Mayıs'tan itibaren sekiz ülkenin (Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan) İran'a yönelik yaptırımlardan muaf tutulmasına son verileceğini açıklayacağını yazmıştı.

Financial Times ve Reuters haber ajansına konuşan üst düzey ABD'li yetkililer de, Mike Pompeo'nun bugün konuyla ilgili bir açıklama yapacağını doğruladı.

Financial Times'ın internet sitesindeki haberde, ABD'nin aldığı bu kararla İran üzerindeki baskıyı artırmak istediği belirtiliyor. Haberde ABD'nin ay başında İran Devrim Muhafızları'nı "yabancı terör örgütü" olarak gördüğünü duyurduğu da hatırlatılıyor.

Brent petrolünün varil fiyatı haberin ardından küresel arzın gerileyeceği endişesiyle Asya piyasalarındaki işlemlerde yüzde 3.2 değer kazanarak 74.3 dolara kadar yükseldi.

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesinin bir köşe yazarı, geçen yıl verilen muafiyetlerin uzatılmayacağını bildirdi. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak da haberi teyit etti.

İRAN'IN PETROL GELİRLERİNİ SIFIRLAYIN TALİMATI

Adı açıklanmayan iki ABD dışişleri kaynağının verdiği bilgiye atıfta bulunan haberde Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, bugün bir açıklama yaparak, "Dışişleri Bakanlığı'nın şu anda İran ham petrolü veya kondensat ithali için verdiği muafiyetler 2 Mayıs itibarıyla verilmeyecek" diyeceği ifade edildi.

Reuters haber ajansı ise ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik ekibine 'muafiyetleri bitirin' talimatı verdiğini aktarıyor ve "Trump İran üzerinde azami ekopnomik baskı oluşturmak istiyor" diyor. Reuters, Trump'ın hedefinin 'İran'ın petrol gelirlerini sıfırlamak' olduğunu ifade ediyor.

Financial Times'taki haberden ise bazı satırlar şöyle:

"Bazı ülkelerin İran'a yönelik yaptırımlardan muaf tutulmasına son verilmesi, petrol fiyatlarının bu yıl hızla yükseldiği dönemde alınmış bir karar. OPEC üyelerinin gönüllü ya da gönülsüz kesintileri sonucu petrolün varil fiyatı 72 dolara kadar çıktı. Piyasalar, karışıklığın sürdüğü Venezuela ve Libya'daki gelişmeleri de yakından izliyor.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili Pazar günü, ABD yönetiminin, petrol piyasalarındaki koşulların, bazı ülkelerin yaptırımlardan muaf tutulmalarına son verilmesi için artık daha uygun olduğunu söyledi. ABD'nin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle müzakereleri sürdürdüğünü de ekledi. Bu iki ülkenin, İran petrolünün piyasa dışına çıkmasının yaratacağı olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olmaları amaçlanıyor...

"Çok az petrol uzmanı, ABD'nin İran'ın ham petrol ihracını tamamen durdurabileceğine inanıyor. Özellikle de Çin'e yapılan ihracı...Ancak sekiz ülkenin yaptırımlardan muaf tutulmasına son verilmesiyle muhtemelen İran'ın petrol ihracı günde 1 milyon varilin altına inecek. Mart ayında İran günde 1,9 milyon varil petrol ihraç ediyordu...

TÜRKİYE İRAN'DAN NE KADAR PETROL ALIYOR?

Türkiye, ABD'nin İran yaptırımlarına muafiyet tanıdığı kasım ayından ocak sonuna kadar toplam 485 bin 214 ton ham petrol ithal etti.

EPDK verilerine göre, Türkiye İran'dan kasımda ham petrol ithal etmedi. Aralık ayında 104 bin ton, ocak ayında 381 bin 214 ton ham petrol ithal etti. Şubat verisi ise henüz yayımlanmadı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında İran ile altı büyük devlet arasında yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş, kısa süre sonra, söz konusu anlaşmayla yürürlükten kalkan ABD'nin Tahran'a yönelik yaptırımları Kasım ayında tekrar başlamıştı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, çarşamba günü İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'le Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından da, "ABD'ye önümüzdeki süreçte de bu ambargoların yanlış olduğunu anlatmaya devam edeceğiz" demişti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar