Mueller, Rusya soruşturması raporunu Adalet Bakanı'na sundu

Mueller, Rusya soruşturması raporunu Adalet Bakanı'na sundu
Rusya'nın, ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerine Trump lehine müdahalede bulunduğu iddiasını soruşturan özel yetkili savcı Mueller raporunu tamamladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016'daki başkanlık seçimlerinde Rusya'nın desteğini alıp almadığına yönelik başlatılan soruşturmada önemli bir aşama geride bırakıldı. 

Donald Trump’ın kazandığı seçimlere Rusya’nın müdahale ettiği iddialarını araştıran özel yetkili savcı Robert Mueller soruşturmayı tamamladı ve raporunu Adalet Bakanlığı’na gönderdi.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, raporda Trump ya da seçim kampanyasında görevli kişilerin suç teşkil eden fiillerinin bulunup bulunmadığına ilişkin nasıl bir tespitte bulunulduğu bilinmiyor.

Eski FBI Başkanı olan özel yetkili savcı Robert Mueller 2017 yılından bu yana Trump’ın seçim kampanyasının seçimi etkilemek amacıyla Rusya’yla işbirliği yapıp yapmadıklarını ve Trump’ın soruşturmayı engellemeye çalışıp çalışmadığını araştırıyordu.

Adalet Bakanı William Barr, Kongre üyelerine yazdığı mektupta Mueller’ın soruşturmayı tamamladığını, kendisinin raporu incelediğini ve Kongre ile rapordan hangi bilgilerin paylaşılabileceği konusunda Adalet Bakanı Yardımcısı ve Mueller ile istişarede bulunacağını belirtti.

Adalet Bakanlığı’na Trump’ın aday gösterdiği ve geçen Şubat ayında da Senato tarafından onaylanan William Barr Kongre üyelerine raporun bulgularıyla ilgili olarak bu hafta sonu bilgi verebileceğini kaydetti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders bundan sonra atılacak adımların Adalet Bakanı William Barr’ın kararıyla olacağını söyledi. Sarah Sanders, Beyaz Saray’ın rapor konusunda bilgilendirilmediğini ya da raporun kendilerine verilmediğini belirtti.

Kongre’deki Demokratlar Ocak ayında yaptıkları açıklamada raporun tamamının paylaşılması için bastıracaklarını belirtmiş, gerekirse süreci mahkemeye taşıyabileceklerinin mesajını vermişlerdi.

BAKAN RAPORU LİDERLERLE PAYLAŞMAK ZORUNDA

Özel yetkili savcıların yürüttüğü soruşturmalara ilişkin kurallar uyarınca Adalet Bakanı, Mueller’ın raporunun özetini Kongre’nin Adalet Komisyonu’nun Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleriyle paylaşmak zorunda. Raporun içeriğinin ne kadarının kamuoyuyla paylaşılacağına Adalet Bakanı William Barr karar verecek.

Donald Trump’ın avukatları Jay Sekulow ve Rudy Giuliani Mueller’ın raporunu iletmiş olmasından memnun olduklarını ve bundan sonrasında atılacak uygun adımlara Adalet Bakanı William Barr’ın karar vereceğini belirtti.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Palosi ve Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer, Mueller’ın raporunun kamuoyuyla paylaşılmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Pelosi ve Schumer, "Beyaz Saray’ın raporun ne kadarının kamuoyuna açıklanacağı konusunda alınacak kararlara müdahale etmesine izin verilmemesi gerektiğinin" altını çizdi. Demokrat Parti’nin önde gelen iki ismi yaptıkları yazılı açıklamada Mueller’ın Beyaz Saray’a raporla ilgili ön bilgi vermemesi gerektiğini de belirtti.

RAPORDAKİ TESPİTLER MERAK EDİLİYOR

Rusya soruşturması Trump’ın başkanlık döneminin ilk iki yılına damga vurdu. Bugüne kadar soruşturma kapsamında Trump’ın seçim kampanyası için çalışan 6 kişi dahil olmak üzere 34 kişi hakkında iddianame hazırlandı. 6 kişi arasında Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort, eski kişisel avukatı Michael Cohen ve eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn bulunuyor.

Raporun Adalet Bakanlığı’na gönderilmesinin ardından cevabı merak edilen soru raporun Trump’ın suç teşkil eden davranışta bulunup bulunmadığına ilişkin bir tespitin yer alıp almadığı. Trump bugüne kadar soruşturma için "cadı avı" ifadesini kullanmış, Rusya ile gizli bir anlaşma ya da işbirliği olduğu iddialarını yalanlamıştı. (Kaynak: Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar