Muhalefetten Binali Yıldırım yorumu: Tanımayız, anayasaya aykırı, hukuka meydan okumak

Muhalefetten Binali Yıldırım yorumu: Tanımayız, anayasaya aykırı, hukuka meydan okumak
Muhalefet, adaylığı açıklanan Yıldırım’ın istifa etmesi gerektiğini belirtiyor. CHP’li Özel 'Tanımayız', HDP’li Oluç 'Anayasaya aykırı', İYİ Parti’li Türkkan 'hukuka meydan okumak' dedi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım bugün resmen açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifa etmesine gerek olmadığını söylemişti. Yıldırım da "istifa tartışması benim dışımda, konu kapanmıştır" açıklaması yapmıştı. Ancak bu açıklamalar tartışmalara nokta koymadı. Muhalefet partileri, Yıldırım’ın istifa etmesi gerektiğini belirtiyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Adaylık anayasaya uygun değil. Akla, vicdana uygun değil" dedi.

ÖZEL: BİNALİ BEY’İ İKNA EDEMİYORUZ, DEMEKTİR

Yıldırım’ın istifa etmemesiyle iki itirafın ortaya çıktığına dikkat çeken Özel, şu değerlendirmelerde bulundu: "Birincisi; artık Türkiye’de Anayasa yoktur, biz daha geçen yıl değiştirdiğimiz anayasayı çiğniyoruz, tek adam vardır, onun direktifleri vardır, itirafıdır. İkincisi; Binali Yıldırım’ın adaylığıyla İstanbul’u kazanmak konusunda şüphemiz var ama Binali beyi ikna edemiyoruz demektir. Geçen sefer başbakanlık koltuğu elinden alınan adam şimdi altındaki koltuğu kaybetmeme çalışıyor. Sen İBB Başkanlığını kazanacağını düşünüyorsan niye TBMM Başkanlığını bırakmıyorsun. Meclis AKP-MHP çoğunluğunda olduğuna göre yerine yine istediğiniz birisi seçilecek ama Yıldırım, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak istemiyor. Açıkta kalmak istemiyor. Bütün mesele bu."

Cumhurbaşkanı’nın "istifaya gerek yok" açıklamasının anayasaya ve yasalara açıkça aykırı olduğunu ifade eden Özel, bunun milletvekilleri için geçerli olduğunu kaydetti. Özel, "Biz milletvekilliğinden istifa etsin demiyoruz. Ama Anayasa’nın 94. Maddesi, Meclis Başkanı partisinin toplantısına katılamaz diyor. Bugünkü aday açıklama toplantısı kimindi? AKP’nin. O toplantıya katılmışsa Meclis Başkanı sıfatını taşıması doğru değildir" diye konuştu.

‘BENİM DIŞIMDA’ AÇIKLAMASINA YANIT: KİŞİ İSTİFA EDER, KURUM DEĞİL

Binali Yıldırım’ın "benim dışımda" açıklamasını da eleştiren CHP Grup Başkanvekili Özel, "İstifa kişisel bir müessesedir. Bir kişi istifa eder, kurum istifa etmez. Bu, ‘ben aklımı Tayyip Erdoğan’a ipotek ettirdim, benim aklım, iradem yok’ demektir" ifadelerini kullandı.

MECLİS BAŞKANI OLARAK TANIMIYORUZ

Özel, Yüksek Seçim Kurulu’ndan Anayasa Mahkemesi’ne kadar tüm hukuki yollara başvuracaklarını bildirdi ve şöyle devam etti: "Cumhuriyet Halk Partisi artık Binali Yıldırım’ı Meclis Başkanı olarak tanımıyor. Onun oturum yönetmesine izin vermeyiz. Derhal istifa etmeli, o makamı boşaltmalıdır. Meclisin arabasıyla, şoförüyle, imkanlarıyla, danışmanlarıyla bu kampanyayı yapması tamamen hukuka aykırıdır. Bundan sonra alacağı her karar hukuksuz, atacağı her imza kanunsuz, harcayacağı her kuruş zimmetsizdir. Bu bir tenezzül meselesidir. Buna tenezzül etmesi gerçekten onların devlet yönetiminden ne kadar uzak olduğunu gösteriyor."

OLUÇ: İKTİDAR ANAYASAYI ZATEN TAKMIYOR

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç ise "Beklenen bir şeydi. Anayasal olarak baktığımız zaman Binali Yıldırım’ın istifa etmesi gerekiyor çok açık, tartışmaya mahal vermeyecek kadar açık bir konu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yıldırım’ın açıklamasıyla istifa etmeyeceği görülüyor. Meclis Başkanı olarak normalde kendi partisinin çalışmalarına katılması bile doğru değildir. Anayasa bunu böyle yazar. Anayasa ve yasaların uygulanması zaten iktidarın çok taktığı bir konu değil. Kendi iktidarları için hangisi uygunsa onu yapıyorlar, bir örnek daha eklenmiş oldu" dedi.

Oluç, Yıldırım’ın Meclis’in imkanlarını kullanarak adaylık çalışması yürütmesinin aynı zamanda eşitsizlik yaratacağını da ifade etti.

TÜRKKAN: BUGÜN OLMASA DA İL SEÇİM KURULU’NA BAŞVURU YAPILDIĞI GÜN İSTİFA ETMELİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da Binali Yıldırım’ın kesinlikle istifa etmesi gerektiğini belirtiyor.

Anayasa’nın 94. Maddesini hatırlatan Türkkan, "Meclis Başkanı siyasi partinin hiçbir faaliyetine katılamaz diyor. Bir siyasi partinin en büyük faaliyeti de seçimdir" dedi.

Türkkan, istifanın takviminin bugün olmasa bile İl Seçim Kurulu’na başvuru yapıldığı gün olması gerektiğini vurguladı: "Adaylığı parti tarafından açıklanmıştır ama henüz resmiyet kazanmamıştır. Sadece partinin gösterdiği adaydır, parti içindir. Ama İl Seçim Kurulu’na bildirildiği andan itibaren kesinlikle istifa etmesi gerekiyor. Aksi halde hukuk içinde kalınmaz, hukuka meydan okumak olur. Bu, Binali Yıldırım’ın yapacağı bir iş değildir, bunu yapmaz diye düşünüyorum."

Yıldırım ile görüşmesinde bu takvimi kendisine de ilettiğini anlatan Türkkan, "Aynı gün istifasının hem hukuk hem de ahlaken uygun olacağını söylemiştim. Sayın Erdoğan’ın söylediğinin (istifasına gerek yok) aksine etik olanı yapacağını düşünüyorum" dedi.

Yıldırım’ın istifa etmemesi durumumda seçim kampanyasında hukuk dışı davranışını açıklamak, hesap vermek zorunda kalacağını ifade eden Türkkan, yine istifa etmemesi durumunda tüm hukuki girişimlerde bulunacaklarını bildirdi. Türkkan, "Anayasaya aykırı davranan herkes suç işlemiş olur. Suç işleyen herkese yapılması gereken neyse Binali Bey’e de o yapılır.

Öne Çıkanlar