Çöken cami inşaatı açıklaması: Korkut Küçükcan güvenli bir yapı oluşturmak için oradaydı

Çöken cami inşaatı açıklaması: Korkut Küçükcan güvenli bir yapı oluşturmak için oradaydı
Mühendis Korkut Küçükcan'ın öldüğü Akkent Camii inşaatına ilişkin ihmalleri açıklayan İnşaat Mühendisleri Odası, caminin inşaat ruhsatı olmadığını belirtti.

Antep Barosu, Tabip Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası’nın aralarında bulunduğu 17 meslek örgütünden oluşan Antep Akademik Meslek Odaları Birliği (GAMOB) Akkent Camii inşaatında yaşamını yitiren inşaat mühendisi Korkut Küçükcan'a ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Baro Başkanı Bektaş Şarklı, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Tabip Odası Başkanı Ramazan Sürücü ve Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken’in yanı sıra çok sayıda meslek örgütü temsilcisi katıldı. Toplantıda GAMOB adına açıklamayı Ramazan Sürücü yaptı. 
 
Akkent Camii’nde düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı, şantiye şefi, yapı denetim firması, iş güvenliği uzmanı olsa böyle bir felaketin yaşanmayacağını dile getiren Sürücü, sorumluların ceza alması için hukuki sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.
 
CAMİNİN YERİ İMARDA YEŞİL ALAN
 
Sürecin ilk gününden bu yana yapılan hukuki, bilimsel ve teknik usulsüzlüklerin 14 Kasım günü gerçekleşen felaketin ardından ortaya çıktığını kaydeden Sürücü, Türkiye’nin en büyük camisi olacak şekilde tasarlanan yapının imar planında yeşil alan olarak görülen 248 No’lu adaya inşa edildiğini vurguladı. Hukuken zorunlu olan imar tadilatının temel atıldıktan 5 yıl sonra yapıldığını aktaran Sürücü, şöyle devam etti: "Parselasyon uygulaması ise kazanın gerçekleştiği 14 Kasım’dan bir gün sonra yapılmış, tevhid işlemleri gerçekleştirilerek parsellerin yeni durumu tapudan tescillenmiştir. Yıllar önce tamamlanması gereken bu işlemin arama-kurtarma operasyonunun devam ettiği sırada gerçekleştirilmesinin gerekçesi ve amacı izaha muhtaçtır." 
 
HEM RUHSATI HEM DE PROJESİ YOK
 
Yapı için düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı olmadığı gibi, sağlıklı bir şekilde yapılmış mimari ve statik projeler olup olmadığının da belirsiz olduğunu ifade eden Sürücü, yapımı üstlenen inşaat firması tarafından hazırlatılmış mimari ve statik projeler varsa bile, bu projelere artık ulaşılamadığını ifade etti. 
 
İlgili idare tarafından incelenmemiş, denetlenmemiş projeler gerçekten varsa bile, bu projelerin hukuken ve teknik olarak yok hükmünde olduğunu söyleyen Sürücü, "Bundan daha kötüsü ve de önemlisi, kubbesi henüz yapılmayan yapının, bu büyüklükte bir kubbeyi taşıyıp taşımayacağı bilinmiyor. Korkut Küçükcan, Şahinbey Belediyesi tarafından görevlendirilmiş ve statik analiz yapması istenmiştir. Yapıların deprem performans analizi konusunda, başarılı ve güvenilir bir mühendis olan Korkut Küçükcan, esasen güvenli bir yapı oluşturmak için yapının içerisindeydi" ifadesinde bulundu.  
 
‘FELAKETTEN DERS ÇIKARILMASI GEREKİYOR’
 
Yapıda herhangi bir denetleme ve iş güvenliği hizmetinin de olmadığını söyleyen Sürücü, inşaatta şimdiye kadar çalışan işçilerin de sigortasının yapılmadığını dile getirdi. İki katlı basit bir yapıda bile kullanılmaması gereken nitelikteki ahşap iskelelerin 60 metre yüksekliğinde bir yapıda kullanıldığını ve idarenin buna müdahale etmediğine dikkat çeken Sürücü, "Yapının bulunduğu alanda uygulayıcı, denetleyici ve sorumlu idare Şahinbey Belediyesi’dir. Bütün bu ihmaller zinciri sonucunda; alanında otorite olmuş bir mühendisini kaybetti. Hiçbir şey Korkut Küçükcan’ı geri getiremeyecek olsa da, böyle acıların bir daha yaşanmaması adına bu felaketten çıkarılması gereken önemli dersler bulunuyor. Ağır ihmaller sonucunda gerçekleşen bu felaketin sorumluları hakkında idari ve adli işlem yapılmasının gereğini hatırlatırız. Kazaya neden olan sorumluların yargılama neticesinde cezalandırılması için gerekli hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ederiz" diye konuştu. (MA) 

Öne Çıkanlar