Muhtar operasyonunun görünmeyen yüzü: HDP'li ve Alevi

Muhtar operasyonunun görünmeyen yüzü: HDP'li ve Alevi
İçişleri Bakanlığı tarafından 259 muhtar görevden uzaklaştırıldı. Muhtarların görev yaptığı köylerden HDP'nin birinci parti olarak çıktığı ya da köylülerin Alevi oldukları görülüyor.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- İçişleri Bakanlığı, "milli güvenliğe karşı faaliyette bulunan yapılarla bağlantılı oldukları" iddiasıyla 103 köy ile 156 mahallede toplam 259 muhtarın görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Ancak bu muhtarların kimler olduğuna dair bir liste yayınlanmadı. Bakanlığın bu açıklamasının ardından muhtarlara yönelik operasyonlar da başladı. İlk olarak Diyarbakır’ın Lice ilçesi Karahasan Mahalle Muhtarı Hanifi Gülen, ardından Urfa’nın Bilecik ilçesine bağlı Çiftlik Mahalle muhtarı Emin Öztürk evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Bir yandan gözaltılar yaşanırken Antep, Bingöl, Diyarbakır, Mardin ve Van illeri başta olmak üzere muhtarlar, görevden uzaklaştırıldıklarını ya tebligatla ya da sözlü olarak öğrendi. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 15 mahalle muhtarı, Bingöl’de ise 1’i Karlıova, 6’sı Adaklı, 2’si Kığı ilçesinden olmak üzere toplam 9 muhtar görevden uzaklaştırıldı.

'6 MUHTARIN ALEVİ OLMASI TESADÜF DEĞİL'

Bingöl Adaklı İlçesine bağlı Altınevler (Şirnan) Köyü Muhtarı Ermiş Kal, görevden uzaklaştırılan muhtarlardan sadece biri… Vali ve kaymakamlık ile yapılan görüşmenin ardından kendisi ile ilgili haberi aldığını söyleyen muhtar Kal, karara tepkili. Bunun baskı altına alma uygulaması olduğunu ifade eden Kal, "Kaymakamlık ile görüştüm. Görevden alındığımıza dair yazının geldiğini söylediler. Sanırım Jandarma aracılığı ile bize tebliğ edilecek" dedi. 

Görevden alınan 9 muhtardan 6’sının Alevi olduğunu ve bunun tesadüf olmadığını ifade eden Kal, "İktidar oy alamadığı yerleri hedef alıyor. Alevi köylerinden tek bir oy alamıyor. Biz mazlumdan yana olanlarız. Bizler mazlumdan yana olan düzene karşı olanlarız. Buna boyun eğmeyeceğiz" diyor.

'KİMİN HAKKINDA SORUŞTURMA YOK Kİ'

Hakkında herhangi bir soruşturma olup olmadığına ilişkin soruya muhtar Kal, "Kimin hakkında soruşturma yok ki. Köyümüz kırsalda olduğu ve seçimde HDP’ye oy verdiği için hakkımızda soruşturmalar açıldı" cevabını veriyor.

'İKTİDAR OY ALMADIĞI YERLERİ HEDEF ALIYOR'

Görevden alınma gerekçesinin asıl nedeninin, köylerinden HDP dışında başka bir partiye oy çıkmamasından kaynaklı olduğunu söyleyen Kal, "Bakın burası Alevi köyleri. İktidarın tek bir oy alamadığı yerler burası. Şimdi bu köylerin muhtarları görevden uzaklaştırılıyor. Yerel seçimlerde yaklaşıyor. Seçimle yapamadıklarını bu şekilde yapıyorlar. Belediyelere kayyım atandı, seçilmişler cezaevine atıldı. Bununla yetinmeyen iktidar bu defa muhtarlara yöneldi" diyor.

'DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ'

Muhtarların görevden uzaklaştırılmasını iktidarın seçim hamlesi olarak yorumlayan Kal, "Bu uygulamalar ile diz çöktürmek biat ettirmek istiyorlar. Açıkça söylüyorum diz çökmeyeceğiz. Biz kardeşliği, barışı, demokrasiyi savunanlarız. Biz, Seyit Rıza’nın, ‘Ben sizin hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu. Siz de bana diz çöktüremediniz bu da size dert olsun’ şiarı ile hareket ediyoruz. Bu baskılara asla boyun eğmeyeceğiz" diyerek tepkisini dile getiriyor.

'İTİRAZ ETMEYECEĞİM'

Kendilerinin yerine kayyım atanacağına ilişkin duyum aldıklarını ifade eden Kal, "Buyurun kayyım gelsin ve köyü yönetsin. Kayyımı tanımıyoruz. Görevden uzaklaştırılan diğer muhtar arkadaşlarımla da görüştüm. Bazı arkadaşlar ‘itirazda bulunalım’ dedi. Ben buna katılmıyorum. Çünkü haksız, hukuksuz bir yaklaşım var. Kimseye de diz çöküp ‘görevi iade et’ demeyeceğim. İtirazda bulunmayacağım’’ diyerek göreve iade kararı çıksa da geri dönmeyeceğini belirtiyor.

DBP’NİN OY ALDIĞI KÖYLER

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  muhtarların görevden uzaklaştırılmasına sosyal medya hesabından tepki göstererek "259 muhtarın görevine neden son verildiğini Diyarbakır’ın Lice örneğinde araştırdım. Görevden alınan 15 muhtarın mahallelerindeki DBP’nin aldığı oy oranını paylaşıyorum. Bu görevden almaların nedeni, AKP’nin yerel seçimlerde başarısının önündeki engelleri hukuk dışı kaldırmak" yorumunda bulundu.

Tanrıkulu sosyal medya hesabından seçim sonuçlarına ilişkin paylaştığı tabloda şu bilgileri verdi: Güçlü Mahallesi % 100, Baharlar Mahallesi %97, Birlik Mahallesi  %100, Şenlik Mahallesi %99, Daralan Mahallesi %96, Karahasan Mahallesi %96, Yolçatı Mahallesi %98, Ulucak Mahallesi %82, Yünlüce Mahallesi %93, Ergin Mahallesi %97, Dallıca Mahallesi %100, Yamaçlı Mahallesi %87, Kali Mahallesi %93, Bayırlı Mahallesi %84, Yalımlı Mahallesi %100. 

Öne Çıkanlar