Muhabirimiz Rıfat Doğan ödülünü aldı

Muhabirimiz Rıfat Doğan ödülünü aldı
Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi. Muhabirimiz Rıfat Doğan, 'Faili meçhul dosyaları yakılması için SEKA’ya gönderiliyordu' haberiyle Jüri Özel Ödülü almıştı.

Bu yıl Yeni Yaşam gazetesi tarafından düzenlenen 26’ncı Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği’nin (TMMOB) Karaköy’deki binasında düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törenin olduğu salona özgür basın şehitlerinin fotoğrafları asılırken, törene, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Rıdvan Turan ile Dilan Dirayet Taşdemir ile  CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DBP yöneticileri, Gezi Şehitleri aileleri, Cumartesi Anneleri, İHD İstanbul Şubesi, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, TGS, DİSK Basın-İş, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), çok sayıda gazeteci ve kişi katıldı. 
 
‘NE MUTLU Kİ MUSA ANTER’İN DEVAMCISI OLDUK’
 

 
‘ONLARIN KORKUSU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
 
Türkçe haber dalında ödülün sahibi "Çanak Anten’den Wireless’a: Kürt illerinde değişen haber alma pratiği" haberiyle Gazete Karınca’dan Bekir Avcı'ya ödülünü Musa Anter'in oğlu Dicle Anter verdi. Babası Musa Anter’in "Benim çocuklarım çoktur" dediğini ifade eden Anter, "Babalar çocuklarına miras bırakır benim babamın çocuklara bıraktığı miras cezalar, hapishanelerdir. Kendisinin yaşadığı mirası bıraktı. Bunun altındaki emeğin ne olduğunu çok iyi bilmek lazım. Babamdan ve onun mirasından hala korkuyorlar. Korksunlar, biz onların korkusu olmaya devam edeceğiz. Onlar korktukça biz güçleneceğiz" ifadelerini kullandı.  Anter'in ardından söz alan gazeteci Avcı, haberinin hakikati yazmakta ve bunları okumakta inat edenlerin hikayesi olduğunu vurguladı. 
 
‘ÖDÜLÜ ANLAMLI KILAN CUMARTESİ ANNELERİ’NİN MÜCADELESİ’
 

Türkçe haber dalında Jüri Özel Ödülü, "Faili meçhul dosyaları yakılması için SEKA’ya gönderiliyordu" haberiyle Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’a gazeteci Hüseyin Aykol verdi. Aykol, bu ödülü katledilen gazete dağıtımcıları adına vermek istediğini söyledi. Doğan ise, "Bu ödülü benim için anlamlı kılan Cumartesi Anneleri’nin direnişi ve mücadelesidir" dedi.
 
‘HABERLERİMİZ ONLARI ÜRKÜTÜYOR’
 
Türkçe haber dalında Jüri Özel Ödülü'nü "Günde 300 kamyonun geçtiği sakin şehir: Trakya’yı tamamen gözden çıkarmışlar" haberiyle Birgün gazetesinden Uğur Şahin’e ise Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çağdaş Kaplan verdi. Kaplan, geçen sene ilk defa yasaklanan ödül törenini hatırlatarak, "Musa Anter’in söylediği gerçek hala onları ürkütüyor. Arkadaşlarımızın yazdıkları haberler de onları ürkütüyor. Buradaki arkadaşlarımızın yaptığı haberler, çektiği fotoğraflar onları ürkütmeye devam ediyor. O yüzden gerçekleri yazmaya devam edeceğiz" dedi. 
 
BULUT'UN ÖDÜLÜNÜ GÜLDEM ALDI
 

Kürtçe haber dalında Jüri Özel Ödülü, "Li Ser şopa dîrokê: Gundê Melekê Tawîs Tawîsî" haberi ile e-rojname’den Zeynel Bulut'a verilirken, Bulut'un yerine ödülü meslektaşı Bilal Güldem, ÖGİ Eşsözcüsü Hakkı Boltan'dan aldı.  Boltan, "Musa Anter’in öğrencileri Türkiye’deki gerçeklerin üstünün örtülmesine izin vermeyecek" dedi. 
 
‘ARJİN’İN BAŞARISI MESLEKTAŞLARINA UMUT OLACAK’
 
Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği dalında ise ödül alan Arjin Dilek Öncel’e ödülü Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney verdi. Güney, Gutbetellilerden Ayfer’lere, Nujiyanlardan Fıratlara cesaretin bir gelenek olduğunu belirterek, "Arjin’in bu başarısı meslektaşlarına umut olacaktır" dedi. Öncel ise, "Kürt basını olarak baskıyı sahada çok net hissediyoruz. Buna bir de kadın kimliği eklenince işler çok daha zorlaşıyor. Bu haberleri yapmak deliliktir. Birilerini haberlerimizle rahatsız ediyoruz. Onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Ödülümü sürgünde yaşamını yitiren İbrahim Ayhan’a adamak istiyorum" diye ifade etti.   
 
BULDAN: O'NUN GELENEĞİ HAL SÜRÜYOR
 

Fotoğraf dalında ise Gazete Fersude’den Hayri Tunç, ödülünü Cumartesi Annesi Emine Ocak'tan aldı. Tunç, bu ödülü Cumartesi Anneleri’ne, Barış Anneleri'ne ve sürgünde olan ailelere adadığını ifade ederek, "Elbet bir gün kavuşacağız" dedi. Fotoğraf dalında birinciliğe layık görülen bir diğer gazeteci Vedat Arık’a ödülü HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan verdi. Buldan şöyle konuştu: "Ape Musa, özgür basın geleneğinin değerli bir miras bıraktı genç yoldaşlarına. Musa Amca’nın ömrünün çoğu cezaevlerinde, mahkemelerde geçti. 72 yaşındaki bilge adamın ıslığından bilen korkan ve o ıslığı kendisine tehdit olarak gören zihniyetin tetikçisi onu katletti. Hala faillerinin bulunmaması bile ülkenin tarihine kara leke olarak geçti. Musa amcanın doğduğu kentlere hala kurşun yağıyor. Ama şunu bilmeli ki O'nun geleneği hala sürüyor. Tüm basın şehitlerini sevgi saygı rahmetle anıyorum. Hepsinin kalemine, makinesine sağlık." dedi. 
Arık ise ödülünü alırken, "Bu ödül, mücadele ile birbirine kenetlenen, mücadele edenlerin ödülüdür. Basın şehitlerine, içerdeki ve dışarıdaki arkadaşlarıma adıyorum" dedi.
 
'HAKİKATİ KADRAJINA SIĞDIRDI'
 
Fotoğraf dalında Juri Özel Ödülü ise Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Nazım Daştan verildi. Daştan'ın olmadığı törende ödülünü çalışma arkadaşı gazeteci Sadık Topaloğlu aldı. Topaloğlu’na ödülü CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu verdi. Tanrıkulu, "Ape Musa’nın emeği üzerimizde çok. Onun eserleriyle yönümüzü bulmaya çalıştık. Şu bilinsin ki, bu gelenek hakikati öğrenme hakkının geleneğidir. Hakikati öğrenme hakkı da insanlık tarihi kadar eskidir. Bedel ödeyen, ödemeye devam eden bütün gazetecilerin anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu. 
 
Topaloğlu ise, "Tarihe tanıklık etmek her gazeteciye nasip olmaz. Ape Musa’nın yoldaşı olmak, yolundan ilerlemek her gazeteciye nasip olmuyor. Daştan arkadaşımız da faşizme karşı hakikati kadrajına sığdırdı" dedi. 
 
'GERÇEKLERİ YAZAN GAZETECİLER HER DAİM OLACAK'
 
Karikatür dalında birincilik ödülüne layık görülen Özgür Evran’ın ödülünü öğrencisi Kadir Çelik aldı. Çelik'e ödülünü TGS Başkanı Gökhan Durmuş verdi. Durmuş, "Bu ülkede basın tarihi katliamlarla doludur. Hep şunu söylüyorum, ne yaparsanız yapın gerçekleri yazan gazeteciler her daim olacak. Onlar bugün ödüllendirildiler hepsini tebrik ediyorum"  dedi. 
 
CUMARTESİ ANNELERİ: GALATASARAY’DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
 
Son olarak yarışma jürisinin Onur Ödülü’nü verdiği Cumartesi Anneleri’ne ödülü 78’liler Girişimi üyesi Nimet Tanrıkulu verdi. Anneler adına söz alan Cumartesi Annesi Hanım Tosun, "Apê Musa ve basın şehitleri şahsında tüm şehitleri anıyoruz. Apê Musa’nın yazılarıyla uyanırdık ve yazıları yolumuzu hep aydınlatırdı. Apê Musa'yla gözlerimizi dünyaya açtık. Basın şehitlerini hiçbir zaman unutmayacağız. Özgür basın yazdıkça biz var olacağız. Hiçbir zaman Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz ve adalet aramaya devam edeceğiz. Çünkü biz haklıyız ve davamız haklıdır" dedi. Tören, çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar