'AKP, İstanbul ve Ankara'da yüzde 40'ın altında'

'AKP, İstanbul ve Ankara'da yüzde 40'ın altında'
Gezici Araştırma, Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler için bir değerlendirme raporu paylaştı.

Yerel seçimlerin tartışılmaya başlanmasıyla birlikte anket şirketleri de çalışmalarının sonuçlarını açıklamaya başladı. OPTİMAR ve  Andy-Ar araştırma ve anket şirketlerinin ardından Gezici Araştırma da seçime ilişkin değerlendirme raporu yayınladı.

Gezici Araştırma, AKP'nin oyunun Ankara ve İstanbul'da yüzde 40'ın altında olduğunu öne sürerek MHP ile ittifak yapılmaması durumunda büyükşehir belediyelerini kazanmasının zora gireceğini savundu.

Gezici Araştırma, saha çalışmalarının ışığında Mart 2019'da yapılacak yerel seçimler için bir değerlendirme raporu paylaştı. Diken'in aktardığına göre, anketlerle ilgili noktasal rakamsal sonuçları paylaşmayan şirketin AKP'nin alacağı sonuca odaklı analizlerinden satır başları şöyle:

"MHP'li seçmen üzerinde parti lideri Devlet Bahçeli'nin kararına uyma konusunda bir sorun yaşanmayacak ve yüksek oranda parti kararına uyulacak.

- AKP'nin oyu İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa vb. hedeflediği illerde yüzde 40'ın altında.

- AKP'nin, MHP'nin desteğini almadan büyükşehirleri kazanması zor.

"HDP SEÇMENİ RENK VERMİYOR, AKP KÜRTLERİN İLK PARTİSİ"

HDP'li seçmen yerel seçimlerde sessiz bir duruş göstermekte ve seçmen davranışı konusunda önemli bir emare ortaya koymamakta. Kürt seçmenlerin hâlihazırda ilk partisi AKP.

- Adayların belirlenmesi konusunda ise her ne kadar büyükşehir olmasına rağmen hemşerilik bağları İstanbul'da seçmen davranışı ve oy verme teamülleri açından önemli bir kriter olmaya devam ediyor.

- Partilerin özellikle Karadenizli aday çıkarma konusundaki geleneklerinin devam edeceği görülüyor.

"AK PARTİ MODERN, EĞİTİMLİ İNSANLARA YÖNELECEK"

Yerel seçim cumhurbaşkanlığı sisteminin de ruhuna uygun olarak özellikle AK Parti açısından geleneksel kalıpların dışından modern, eğitimli, ekonomik ve sosyal anlamda bağlantıları kuvvetli insanlardan oluşacak.

- AK Parti Ankara'da özellikle kamuoyu tarafından yakından tanınan, imajı ve popülaritesi yüksek milliyetçi kesime hitab edebilecek bir adayla seçimlere girecek.

- İzmir'de AK Parti seküler çizgide, göçmen, modern yaşam tarzına sahip, milliyetçi duyarlılığı yüksek bir adayla farkındalık yaratabilir. Cumhur ittifakının yerel seçimlerde hukuken gerçekleşmesi durumunda İzmir'de farklı gelişmelerin olması ihtimal dahilinde."

OPTİMAR VE ANDY AR DA SONUÇLARI YAYINLADI

OPTİMAR Araştırma şirketinin başkanı Hilmi Taşdemir ile Andy-Ar anket şirketinin sahibi Faruk Acar da yerel seçim öncesi ellerindeki son anketi açıkladılar. OPTİMAR'a göre, "Yerelde partimin adayına oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 49.5 civarında ve İstanbul'da AKP ile CHP arasındaki fark kapanıyor. Andy-Ar'a göre ise AKP bazı bölgelerde oy oranıyla 'şaşırtabilir.’

OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Taşdemir, elindeki verileri Star'dan Fadime Özkan'a, Andy-Ar araştırma ve anket şirketinin sahibi Faruk Acar ise Akşam'dan Pınar Işık'a açıkladı.

"YERELDE PARTİME OY VERİRİM DİYENLERİN ORANI YÜZDE 49.5"

OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Taşdemir'in verdiği bilgiler şöyle:

''Araştırmaya göre, 'yerelde partimin adayına oy veririm' diyenlerin oranı yüzde 49.5 oranında. En beğendiğim adaya veririm, diyenler yüzde 40.6. Desteklediğim partinin adayına oy veririm diyenlerde dağılım AK Parti yüzde 61.5, CHP yüzde 56.5, MHP yüzde 44.8, HDP yüzde 32.6, İYİ Parti yüzde 42.2, SP yüzde yüzde 19. Parti aidiyetleri, oy oranları yüksek olan AK Parti ve CHP'de yüksek, SP, İYİ Parti ve MHP'de düşük.

"İSTANBUL'DA FARK KAPANDI" 

İstanbul'da önceki yerel seçimde CHP ile arada büyük fark olmamakla birlikte muhtemel ve uzun süreli ittifak yaptıkları HDP de dikkate alındığında belli ölçüde risk var gibi. Hala alabilecek durumda AK Parti ama aday önemli. Alamaz ise 16 Nisan ve 24 Haziran seçimlerindeki oyların geriye gitme algısı pekişir ve psikolojik etkisi itibariyle yükseliş trendi durmuş, yüzde 40'lara sıkışmış bir AK Parti algısı kalır.

"İKİ TARAF DA KAZANIR" 

Cumhur ittifakının başlangıcında ve halk oylamasında olduğu gibi ittifakın başlangıcı ile ilgili ilk eylem ve söz Bahçeli'den çıktı. Bahçeli vermeden almak mümkün olmayacağı için jest yapmıştır. Buradaki hesap iki tarafın da kazanabileceği bir hesaptır. Tabanda zaten yapılacağı düşünülen bir ittifakı belli ölçüde şekillendirmek ve partisinin gücünü korumaktır."

"AK PARTİ'NİN GERÇEK OY ORANI YĞZDE 40 VE ÜZERİDİR" 

Andy-Ar araştırma ve anket şirketinin sahibi Faruk Acar'ın açıkladığı sonuçlar ise şöyle:

''AK Parti'nin alacağı oran çok yüksek bir rakam. Kalan yüzde 15 de git gel yaşayan o günkü ruh haline göre pozisyon alan kazan kazan mantığı ile pragmatik düşünen seçmendir. AK Parti'nin gerçek oyu yüzde 40 ve üzeridir. Üzerinde onu yüzde 50 yapan o bahsettiğimiz pragmatik seçmendir. AK Parti'nin doğru hizmetler yaptığını ideolojiden angajmandan kimliklerinden bağımsız olarak doğru projeler yaptığını ve daha iyisini göremediği için AK Parti'de daha fazla kazanabileceğini ve ülkenin refah içerisinde bulunacağını düşündüğü için gelip AK Parti'de pozisyon alan seçmenlerdir.

"3 PARTİNİN OYLARINDA DEĞİŞİKLİK VAR"

"Dolayısıyla ittifak olsa da olmasa da AK Parti'nin avantaj ve dezavantajlarına baktığımızda AK Parti kurumsal ve büyük bir parti. Her yerde aday gösterecek. AK Parti tüm Türkiye'de teşkilatlanması en yüksek olan parti. Dolayısıyla her yerde iddiası var. AK Parti'nin aslında seçim sonuçlarına baktığınızda kaybedeceği yerler olarak bugün görmediğimiz bir durum var ama kaybedilme potansiyeli her zaman olan yerler de var. Ama kazanma potansiyeli olan ve bizi şaşırtabilecek bölgeler de var. AK Parti'nin yeni kazanacağı bölgeler var gibi görünüyor. İyi Parti'nin seçime girmesi dolayısıyla bölünen CHP oyları var MHP oylarında da değişiklik var. Bunlar da AK Parti lehine gelişiyor''. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar