NATO Liderler Zirvesi aile fotoğrafıyla başladı

NATO Liderler Zirvesi aile fotoğrafıyla başladı
Zirvenin gündeminde QSD hakkındaki görüş ayrılıkları ve Türkiye'nin Baltık Planı'nı veto etme tehdidi bulunuyor.

NATO'nun 70'inci kuruluş yıl dönümü kapsamında yapılan Liderler Zirvesi, üye ülkelerin görüş ayrılıklarının gölgesinde başladı. İngiltere'nin başkenti Londra'nın hemen dışında bir otelde aile fotoğrafı veren üye ülke liderleri, daha sonra toplantı salonuna geçti.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'la dün görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron NATO'nun beyin ölümüyle ilgili sözlerinin birçok kişide sarsıntıya neden olduğunu fakat söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti. Macron ayrıca "Türkiye'nin IŞİD savaşçılarıyla ilgili belirsizliğini ulusal güvenliğimiz için çözmeliyiz" sözlerini kullandı. Macron Ankara'yı IŞİD'in uzantılarıyla çalışmakla suçladı ve bu hafta içerisinde Türkiye'nin bu belirsizliklere açıklık getirmesini beklediklerini vurguladı. 

MACRON: QSD'Yİ TERÖRİST OLARAK GÖRMÜYORUZ

Suriye Demokratik Güçleri'ni (QSD) "terörist organizasyon" olarak görmediklerini söyleyen Macron ortak düşmanın terörist gruplar olduğunu fakat terörizmin tanımı noktasında masadaki herkesin hemfikir olmadığını ifade etti. Macron "NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının teknik olarak mümkün değil ve Türkiye tarafından NATO zirvesi sırasında bu konuda bir açıklama bekliyoruz" dedi. 

TRUMP: TÜRKİYE'NİN S-400 ALMASI OBAMA'NIN HATASI

Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı yönünde yöneltilen bir soru üzerine ABD Başkanı Donald Trump konu üzerinde görüştüklerini belirtti. Trump, Türkiye'nin S-400 sistemlerini almasının Obama yönetiminin hatası olduğunu vurguladı. Trump "Bildiğiniz üzere Türkiye bizden Patriot almak istedi ama Obama yönetimi izin vermedi. Ancak başka bir sistem almak istediklerinde yeşil ışık yaktılar" sözlerini kullandı.

MİÇOTAKİS - ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Londra'daki NATO toplantısında ikili bir görüşme yapacağı kaydedildi. Yunan hükümet sözcüsü Stelios Petsas "her iki ülkenin iyi komşuluk ilişkileri içerisinde uluslararası hukuka saygı göstermenin yeni bir yolunu çizebileceği bir toplantı olmasını temenni ediyoruz" sözlerini kullandı. Miçotakis, birkaç gün önce NATO müttefiklerinden Türkiye'nin Libya ile imzaladığı anlaşmaya karşı üye ülkelerden destek isteyeceğini kaydetmişti.

BALTIK PLANI ÇIKMAZI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Baltık Planı konusunda Türkiye ile yaşanan sıkıntıları aşmaya çalıştığını belirtti fakat zirve sonuna kadar bir çözüm bulunamayabileceğini vurguladı. 

Stoltenberg, NATO Liderler Toplantısı kapsamında Londra'da düzenlenen "NATO Engages" programında "2019 Liderler Toplantısı için Hazırlık" başlıklı oturuma katıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir" değerlendirmesine katılmadığını vurgulayan Stoltenberg, "NATO'ya baktığınızda çözüm üretmeye devam ediyoruz. Her gün daha fazla birlikte hareket ederek ittifakın canlı olduğunu ortaya koyuyoruz" dedi. 

Stoltenberg, ittifak hakkında görüş ayrılıklarının sıklıkla dile getirilmesinin NATO'nun güvenirliğini etkileyip etkilemediğinin sorulması üzerine ise "Kimse birliğimizi ve dayanışmamızı sorgulamamalı. Faaliyetler, sözlerden çok daha güçlü. Hakkımızdaki retorik çok kötü olabilir ancak özünde çok iyi işler yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

ABD'nin QSD'nin de tehdit olarak yer aldığı plana karşı çıkması üzerine, Türkiye'nin de NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planını onaylamamasına ilişkin bir soruya ise Stoltenberg, "Suriye'deki YPG'nin nasıl tanımlanması gerektiği konusunda müttefikler arasında görüş ayrılıkları var. Ancak halihazırda hem Baltık ülkelerini hem de tüm müttefikleri korumak için planlarımız ve güçlerimiz bulunuyor" diye konuştu.

POLONYA: ÇÖZÜM ÜMİT EDİYORUZ

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Ankara'nın Baltık ülkelerinin korunmasıyla ilgili plana koyduğu blokajı görüştüklerini ve bir çözüme ulaşmayı ümit ettiklerini belirtti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar