Netanyahu: Darbe girişimine tanık oluyoruz

Netanyahu: Darbe girişimine tanık oluyoruz
Başsavcılığın hakkında yargılama kararı verdiği İsrail Başbakanı Netanyahu, suçlamaları reddetti.

İsrail Başsavcılığı, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun "rüşvet, sahtekarlık ve görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla yargılanmasına karar verdi. Başsavcı Avichai Mandelblit, Netanyahu hakkında 4000 numaralı dosyada rüşvet, 1000 ve 2000 numaralı dosyalarda ise sahtekarlık ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla iddianame hazırlanacağını açıkladı.

Başbakan Netanyahu ise hakkındaki suçlamalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Suçlamaları reddeden Netanyahu, "Şu anda asılsız suçlamalarla Başbakan'a yönelik bir darbe girişimine tanık oluyoruz" dedi.

Netanyahu, "zamanlamanın manidar" olduğuna dikkati çekerek, kendisi hakkında yapılan soruşturmayla ilgili soru işaretleri oluştuğunu, bu durumun da İsrail polisi ve Başsavcısı'na olan güveni zedelediğini söyledi.

Başsavcı'nın kararını şüpheli bulduğunu ve devlet işlerini sonuna kadar sürdüreceğini vurgulayan Netanyahu, "Beni destekleyenlere ve siyasi rakiplerime sesleniyorum. Devletimizin bekası için güvenilir bir hukuka tabi olmalıyız." dedi.

Netanyahu, kendisini sorgulayan memurların da sorgulanmasını talep ederek, sürecin "kirli", hakkındaki suç dosyasının delillerinin "şüpheli" olduğunu savundu.

Polisin "4000 numaralı" telekomünikasyon yolsuzluğu soruşturması tanığına şantaj yaptığını ileri süren Netanyahu, hukukun kendisi hakkında "ayrımcı" işlediğini iddia etti.

CUMHURBAŞKANI: PARLAMENTO YENİ BİR BAŞBAKAN SEÇSİN

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de Başbakan Benjamin Netanyahu ve rakibi Benny Gantz’ın hükümet oluşturma girişimlerinin başarısız olmasının ardından, üçüncü defa seçime gidilmesini önlemek için parlamentodan yeni bir başbakan seçilmesini istedi.

Rivlin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugünden itibaren 21 gün boyunca bir hükümet kurma görevi atanacak olan yeni başbakan seçme sorumluluğu Knesset’e (İsrail parlamentosu) verilmiştir" dedi. Parlamentonun 11 Aralık’a kadar bir başbakan seçmesi beklenirken, bunun sağlanamaması durumunda 2020’de genel seçime gidilecek.

Söz konusu politik çıkmazın çözülmesi için bir süredir çağrıda bulunan Rivlin, parlamento başkanı Yuli Edelstein’a tasarıyı teslim etti. İkili arasında gerçekleştirilen görüşme sonrasında Edelstein, hiçbir tarafın seçime gitmek istemediğini belirtirken, şu yorumu yaptı:

"Gelecek üç hafta içinde güçlü bir hükümet kuracak ve İsrail halkı için yeniden göreve dönecek bir koalisyon kurulmasını sağlayabilmek amacıyla elimden geleni yapacağım." (Kaynak: DHA/AA) 

Öne Çıkanlar