'Netanyahu'ya göre oy için her yol mübah'

'Netanyahu'ya göre oy için her yol mübah'
Süddeutsche Zeitung: Netanyahu iktidarı elinde tutmak için her şeyi yapmaya hazır.

Almanya basınında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ilhak vaadiyle ilgili yorumların değerlendirmeler öne çıktı.

Deutsche Welle'nin Süddeutsche Zeitung'dan aktardığı yorumda, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi ile Ölü Deniz'in kuzeyini ilhak etme vaadi mercek altına alınıyor:

"Siyaseten hayatta kalmanın ustası Netanyahu'ya göre oy için her yol mübah. Anketlere göre Netanyahu’nun şansı Avigdor Lieberman’ın aşırı milliyetçi partisiyle koalisyon kurmadığı sürece düşük. Bu nedenle Netanyahu artık bir sağ koalisyon için değil, daha ziyade öncelikle kendisi için mücadele ediyor. Eğer Likud sandıktan birinci çıkarsa, hükümeti Benny Gantz ile de kurabilir. Yalnızca o zaman dokunulmazlık yasası çıkararak kendisi için tehlike arz eden üç yolsuzluk suçlamasına karşı kendisini koruyabilir. Bu, Netanyahu'nun son seçimi. Belli ki kendisi, iktidarı elinde tutmak için her şeyi yapmaya hazır."

'VERİLEN TEPKİLER BASMAKALIP'

Rheinpfalz gazetesindeki yorumda ise Netanyahu'ya verilen uluslararası tepkilerin "basmakalıp" olduğu yorumu yapılıyor:

"Netanyahu eğer parlamento seçiminden bu kadar kısa süre önce 'büyük İsrail' fantazisini yeniden dile getirebiliyorsa, çeşitli kesimlerden çok sayıda seçmenin desteğini alacağından da emin olmalı. Ancak Netanyahu şimdi yerleşimciler nezdinde mücadele etmek zorunda: Eğer bu kişiler önceden sadık Likud seçmeni idiyse, şimdiki seçimde oy mühürlerini diğer sağ partilere basacaklar. Likud'un gücü gelecek hükümeti tek başına kurmaya yetmeyeceği için Netanyahu onları geri kazanmak istiyor. Netanyahu'nun sözlerine verilen uluslararası tepkiler de şaşırtıcı değil. Hepsi basmakalıp. Çünkü Avrupa Birliği de Almanya da Netanyahu döneminde, Filistinlilerin kendilerine ait devleti olma hakkının gözetilmesi için, aynı uyarıları sürekli tekrarlamak dışında ne yaptı? Hayır, iki devletli çözüm, bir arzuyu ifade etmekten ibaret boş laf." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar