New York Times'tan yerel seçim yorumu: Politik deprem

New York Times'tan yerel seçim yorumu: Politik deprem
AKP'nin İstanbul ve Ankara'yı kaybettiği yerel seçimlerinde dünya basınındaki yankıları sürüyor.

ARTI GERÇEK - AKP'nin aralarında başkent Ankara ve İstanbul'un da bulunduğu 15 ili kaybettiği 31 Mart seçimlerinin sonuçları dünya basınında yer bulmaya devam ediyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanan New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "evi" olarak nitelediği İstanbul'u CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasını "büyük sürpriz" olarak niteledi. 

Analizde seçim sonucunun Erdoğan'ın kariyerini sarsacak bir deprem etkisi yarattığı yorumu yapıldı.

New York Times bugüne kadar Erdoğan'ın yenilmez bir görüntü çizdiği hatırlatılarak "Bu kez farklı olan hızla kan kaybeden ekonomi ve muhalefetin yüksek disipliniydi" yorumunda bulundu.

Analizde gazeteci Aslı Aydıntaşbaş'ın "Kürtlerin ve Erdoğan'dan kopan mutsuz muhafazakarların oyları seçim sonucunda kritik oldu" değerlendirmesine yer verildi.

HAARETZ: AKP KAZANDI, ERDOĞAN KAYBETTİ

İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi de seçimlere geniş yer vererek, Erdoğan'ın seçim kampanyasında kendisini öne sürerek 31 Mart'ı bir referandum haline getirdiğini, AKP sandıktan galip çıksa da kaybedenin Erdoğan olduğu yorumunda bulundu.

Türkiye'nin en zengin şehirlerinin İstanbul ve Ankara'nın kaybedilmesinin sembolik önemi olduğuna dikkat çeken Haaretz, ülkenin en zengin iki şehrinin CHP'li belediye başkanlarının Erdoğan'ın şehirle ilgili planlarını bozabileceği ifadesine yer verdi.

BBC: YENİLMEZLİK İMAJI BOZULDU

BBC Türkiye muhabiri Mark Lowen seçimle ilgili şu yorumu yaptı:

"İktidar partisi seçim sonuçlarına karşı çıkıp yenilgiyi kabul etmese de çıkan oranlar İstanbul'un kılpayı muhalefete geçtiğini gösteriyor. Twitter'daki 'info'sunu şimdiden 'İstanbul Belediye Başkanı' olarak değiştiren Ekrem İmamoğlu, ayrımcılık yapmadan kendisine oy versin vermesin herkese hizmet edeceğini söyledi.

Erdoğan'ın gerilemesi diğer yerlerde de derinleşti; başkent Ankara ve diğer birkaç şehirde muhafazakar seçmenler ekonomik kriz nedeniyle Erdoğan'ı cezalandırdı.

Türkiye'de yerel seçimler önem taşıyor. Partiler zeminlerini taban seviyesinde inşa ediyor; Erdoğan'ın kendisi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra güç kazanmaya başladı.

Erdoğan bu seçimleri kendisiyle ilgili bir referanduma dönüştürdü. Artık yenilmezlik imajı bozuldu ve uzun süredir umutsuzca bölünmüş görünen muhalefet yeni bir soluk kazandı. Türkiye'nin önemli bir bölümü hala Erdoğan'a tapıyor ama kutuplaştırıcı cumhurbaşkanından hoşlanmayan ülkenin diğer yarısı onun yenilebileceğine inanmaya başladı."

WASHINGTON POST: ERDOĞAN'IN YENİLMEZLİK HAVASI ÇÖKERTİLDİ

ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirleri CHP'nin kazanmasının Erdoğan'ın 'yenilmezlik havası'nı çökerttiği yorumunda bulundu.

AKP'nin ülke genelinde birinci parti olmasına rağmen İstanbul'un kaybedilmesinin Erdoğan için sert bir darbe olduğu yorumu yapılan analizde "İstanbul, Erdoğan'ın partisinin zenginlik kaynağı ve prestijiydi. Şehir, hız kesmeyen yapılaşma, mega projeler ve gittikçe çoğalan camilerle Erdoğan'ın ideolojik vizyonuna hizmet ediyordu" dendi.

Analizde Prof. Soli Özel'in "Bu krallık AKP'ye değil, Erdoğan'a aitti. Piskolojik olarak bu büyük bir kayıp" yorumuna yer verildi.

THE INDEPENDENT: ERDOĞAN'IN GÜCÜ NİHAYET AZALIYOR

Independent gazetesinde yer alan seçim değerlendirilmesinde Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'u kazanmasının ülkede "şok etkisi" yarattığı yorumu yapıldı. "Erdoğan'ın gücü nihayet azalıyor" başlıklı değerlendirmede "Hükümetin otoriter gidişatına rağmen yerel seçimler ülkede demokrasinin bir bakıma hala var olduğunu gösteriyor" dendi.

'HEM AKP'LİLERİN HEM KÜRTLERİN OYLARINA İHTİYACI VARDI'

Analizde Prof. Yüksel Taşkın'ın "İmamoğlu, asla kutuplaştırma tuzağına düşmedi. Kazanabilmek için hem AKP'lilerin, hem Kürtlerin, hem de diğer muhaliflerin oylarını almaya ihtiyacı vardı" yorumuna yer verildi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar